Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Najlepšie slovenské vína - Chateau Belá
Pripravili sme pre vás vínnu cestu po Slovensku, v ktorej vám predstavíme našich vinárov a naše vínne poklady. Náš someliér navštívil 7 slovenských vinárstiev, ktoré vám postupne predstaví. Z každého vinárstva vám ukážeme ich najlepšie a reprezentatívne vína. Ako prvé sme navštívili vinárstvo Chateau Belá z južnoslovenskej oblasti.

Tam kde to všetko začalo
Písal sa rok 2007, keď prvý krát som navštívil toto neobyčajne krásne miesto, plné histórie a prepychu. Niet sa čomu diviť keď že tento kaštieľ je jeden z mála 5 hviezdičkových hotelov v Strednej Európe. Táto budova si pamätá nejednu významnú svetovú udalosť a to najmä kvôli svoju vzniku v roku 1732, kde ho založil jeden z vtedajších nemeckých rodov pôsobiacich na našom území.
Okrem historickej budovy a skvelej reštaurácií má toto miesto ešte jednu dôležitú úlohu v našej gastronómií a to práve výrobu tých najlepších bielych vín v strednej Európe. Kaštieľ sa nachádza v malebnej južnoslovenskej dedinke Belá, neďaleko rieky Dunaj.
Riesling ako ťahúň....
Od začiatku výroby vína v tejto pivnici sa hlavný technológ a duša celého vinárstva pán Miroslav Petrech zameral hlavne na jednu ,,kráľovskú ´´ odrodu, a to Rizling rýnsky. Dá sa povedať že viac ako dve tretiny výroby tvoria hlavne biele vína a práve rizling je hlavnou zložkou vinárstva.
Okrem toho tu nájdete aj novošľachtence ako Breslava, Devín alebo Alibernet, ktoré sú skvelým oživením portfólia. Po obchodnej stránke je vinárstvo propagované vo svete človekom, ktorý stojí za najlepšími nemeckými vínami a to známym svetovým vinárom Egonom Müllerom.
Prečo toľko emócie?
Písal sa rok 2002, keď v poprednom americkom časopise WineSpectator vyberali najlepšie vína sveta za aktuálny rok. Veľkou senzáciou sa stalo hodnotenie Chateau Bela Riesling bobuľový výber 2001, ktorý tak získal 92 bodov a očaril aj známeho vínneho kritika Roberta Parkera Jr. Od tohto roku sa aj pomocou Egona Müllera, stalo víno z Belej jedným z najvyhľadávanejších v Strednej Európe a dnes ho môžete nájsť v každej svetovej metropole ako New York, Tokio, Londýn, Paríž či vo Viedni.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



