Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Najlepšie slovenské vína - Karpatská Perla
Pripravili sme pre vás vínnu cestu po Slovensku, v ktorej vám predstavíme našich vinárov a naše vínne poklady. Náš someliér navštívil 7 slovenských vinárstiev, ktoré vám postupne predstaví. Z každého vinárstva vám ukážeme ich najlepšie a reprezentatívne vína. Ako druhé sme navštívili vinárstvo Karpatská Perla zo Šenkvíc.
Rodina je základ!
Rozmach rodinných firiem na Slovensku sa z roka na rok zväčšuje, a tým sa úmerne zlepšuje kvalita vyprodukovaného vína na našom území. Teda aspoň tak to hovoria výskumy! Môj názor je, že kvalita vína sa dá dodržať len ruka v ruke s generačným vývojom značky a dodržania magického slova Terroir.
Jedna z najúspešnejších vinárskych značiek v histórií Slovenska je práve Karpatská perla na čele s manželmi Šebovými. Tomuto páru sa to darí už viac ako pätnásť rokov a dnes sú ich vína priam legendárne. Ladislav Šebo sa stará o kvalitu vína vo viniciach a v pivnici a Margita Šebová šéfuje obchodu a marketingu. Od založenia pivnice v roku 1991 sa im podarilo až dvakrát získať titul Najlepšie vinárstvo roka na Slovensku!
Tam, kde to všetko vzniká.....
Spomínané slovo Terroir sa na našom území dosť často spomína, no bohužiaľ len málokto tuší, čo sa za týmto všetkým ukrýva. Jednoducho povedané: skvelá vinica, odroda, klíma a samozrejme um vinára. Toto všetko sa Šebovcom podarilo získať práve vo viniciach Suchý vrch a Noviny, ktoré patria medzi klenoty Malých Karpát. Ich Veltlínske zelené z honu Noviny je známkou kvality a slova Terroir. Na druhej strane nezabudnite ochutnať aj Muškát moravský alebo Alibernet zo Suchého vrchu, ktoré sú z roka na rok lepšie.
Čo je dobré nemusí byť aj drahé
Patrím do skupiny ľudí, ktorí sa každodenne stretávajú s vínom, v práci, vo svojom voľnom čase alebo s priateľmi. Viacerí z nás obľubujú vína na každý deň, no mnohí si myslia, že čo je dobré v pohári, musí mať aj vysokú cenu. V prípade značky Karpatská perla je to omyl!
Dlhodobo je táto značka, medzi profesionálmi, považovaná za skvelý pomer ceny a kvality. Skúste niektoré zo sviežich vín rady Jagnet a budete prekvapený. A priam majstrovské dielo je rada Dilemúre, ktorá obsahuje dezertné vína tej najvyššej kvality a dobrej ceny. Pri otvorení akejkoľvek fľaše od Šebovcov budú vaši hostia nadšení a vy hrdý na naše slovenské vína.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.




