Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Najlepšie slovenské vína - Žitavské vinice
Pripravili sme pre vás vínnu cestu po Slovensku, v ktorej vám predstavíme našich vinárov a naše vínne poklady. Náš someliér navštívil 7 slovenských vinárstiev, ktoré vám postupne predstaví. Z každého vinárstva vám ukážeme ich najlepšie a reprezentatívne vína. Ako tretie sme navštívili Žitavské vinice z dediny Uľany nad Žitavou

Na začiatku bola sladkosť!
Na našej vinárskej túre po Slovensku určite nemôžem vynechať mojich dobrých známych z malebného vinárstva Žitavské vinice z dediny Uľany nad Žitavou, neďaleko od Šurian. Práve pri tomto vinárstve sa mnoho odborníkov pozastavuje nad kvalitou vín a ich limitovaným množstvom. Keďže na začiatku výroby sa páni Jozef Teplan a Tomáš Strelinger zamerali na produkciu dezertných vín, bola ich celková výroba obmedzená na pár tisíc fliaš.
Dodnes si pamätám, keď sa na prvej degustácií v roku 2010 prezentovali sériou slamových a botrityckých vín, ktoré ohúrili všetkých prítomných odborníkov. V tej dobe priniesli na náš trh nový vánok v podobe sladkých výberov z odrôd Rosa, Hetera, Dunaj či Alibernet. Od začiatku boli odsúdení na úspech a to potvrdzuje aj mnoho zlatých medailí a diplomov zo súťaží v Londýne, Viedni, USA či dokonca v Izraeli.

Najstarší domček v dedine....
Ak si predstavujete toto mimoriadne úspešné vinárstvo, že sídli v modernej hale plnej tankov z nerezu a moderných technológií, tak ste na omyle. Pravdou, som bol zaskočený aj ja! Keď som po prvý raz navštívil týchto dvoch pánov, ako prvé mi padla do oka najstaršia stavba v ich rodnej dedine a to skoro 100 rokov starý domček s klasickým výzorom a hrubými stenami. Tu sa ukrývali nádoby s vínom , sudy a malý no veľmi cenný archív vín. Celkovo sa ich výroba zameriava na viac tradičný spôsob, no využívajúc aj moderné technológie. Tie zapracovali do ich plánu v roku 2011, keď prvý krát vyrobili suché biele a červené vína.
Vína, ktoré nás prežijú
Ak hľadáte vína, ktoré vás niečím prekvapia tak neváhajte ochutnať niektoré z ich série suchých bielych vín, ktoré sú pripravované s metódou Surlie a tak získavajú na plnosti a zároveň na sviežej koncovke. Na druhej strane ich mohutné červené vína je vhodné podržať dlhšie v pivnici a kombinovať ich aj s výraznými jedlami.
No keď ste takzvaný ,,Zberateľ vín" určite neváhajte archivovať sladké výbery a slamové vína od tejto spoločnosti. Klenotom môžu byť vína z odrôd Hetera, Shiraz alebo slamové Veltlínske zelené, ktoré ešte pobudlo aj v dubovom sude. Vrelo odporúčam pre každého milovníka vín a života samotného!
Prečítajte si naši degustáciu top vín zo Slovenska. Ďalšie info o vinárstvu Žitavské vinice nájdete v tomto článku.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



