Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Najlepšie slovenské vína - Pavelka & Syn
Pripravili sme pre vás vínnu cestu po Slovensku, v ktorej vám predstavíme našich vinárov a naše vínne poklady. Náš someliér navštívil 7 slovenských vinárstiev, ktoré vám postupne predstaví. Z každého vinárstva vám ukážeme ich najlepšie a reprezentatívne vína. Piatou zástavkou bolo pezinské vinárstvo VPS Pavelka a syn.

Pezinok a víno Pavelka
V našej pravidelnej správe o najlepších vinároch Slovenska som nemohol vynechať jedného z najostrieľanejších a zároveň najslávnejších vincúrov našej krajiny, a to pána Milana Pavelku so synom Michalom. Pri tejto značke vína mi vždy napadne mesto Pezinok, ktoré je sídlom ich rodinnej firmy Pavelka a Syn. A čo je dôležitejšie, samotné vinohrady, z ktorých pochádza hrozno na ich vína, sú len v Pezinku!
Tento rodený Pezinčan, ktorý založil vinárstvo v roku 1995, vyrába víno len z vlastných vinohradov, ktoré sú rozmiestnené po celom katastri mesta. Vinice ako Stará hora, Líščia hora, Tále, sú na pôde plnej minerálov, preto sú vína z týchto polôh jedinečné s veľkým výrazom pre Terroir oblasti. Jednoducho povedané, keď chcete ochutnať vína s dušou Pezinka, tak tie od Pavelku nesmiete vynechať!
Červené alebo biele víno?
Ak patríte medzi milovníkov sviežich vín, no zároveň nepohrdnete aj dobrým červeným, vína od Pavelku sú pre vás ako stvorené. Vinárstvo využíva hlavne lokálne odrody ako Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Tramín červený, Frankovku či Pinot Noir, ktoré tu majú dlhodobú históriu.
Pre väčší záujem svojich klientov sa Pavelka po niekoľkých rokoch od založenia značky zameral aj na pestovanie odrôd ako Alibernet, Dunaj, či v naposledy Pálava a Viognier. Pri výrobe sa využívajú moderné technológie pre zachovanie väčšej sviežosti a minerálnej chuti. Na druhej strane, červené vína zrejú v klasických veľkých dubových sudoch, s výnimkou špeciálnych selekcií, ktoré vyzrievajú dlhší čas v barikových sudoch s objemom 225 l.
Zrod ikony Paves
Mnoho ľudí si veľké červené vína spája s krajinami ako Francúzsko, Taliansko či USA, no pritom zabúdajú na zaujímavosti v našej rodnej vlasti. Vráťme sa do roku 2000, keď Milan Pavelka experimentálne vyrobil víno, ktoré sa skladalo z troch modrých odrôd a navzdory svojmu okoliu ho dal aj do viac ako ročného pobytu v barikovom sude.
Výsledok bol neskutočný a na slovenské pomery vzniklo veľmi robustné a zároveň lahodné víno s menom Paves. Paves bol prvý svojho druhu na slovenskej vinárskej scéne a dodnes je považované za jedno z najlepších červených vín v našej krajine.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



