Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Najlepšie slovenské vína - Kasnyik
Pripravili sme pre vás vínnu cestu po Slovensku, v ktorej vám predstavíme našich vinárov a naše vínne poklady. Náš someliér navštívil 7 slovenských vinárstiev, ktoré vám postupne predstaví. Z každého vinárstva vám ukážeme ich najlepšie a reprezentatívne vína. Šiestou zástavkou bolo strekovské vinárstvo Kasnyik.

Slobodná vinárska republika Strekov
Keďže na južné Slovensko vždy rád zavítam, nedá mi nespomenúť jednu malú vinársku dedinku ako z rozprávky. Tou dedinou a zároveň vínnym regiónom je Strekov. Malebná a plná vinohradov, rozprestierajúca sa po juhoslovenskej pahorkatine, je táto lokalita azda tou najvychýrenejšou na hrozno v našej republike.
Veľkí a známi vinári sa tu každoročne hlásia o kúpu tých najhodnotnejších hrozien v celej našej republike, ktoré sú každoročne mimoriadne stabilné a kvalitné. Medzi tým veľkým zhonom sa tu vybudovali malé, ale veľmi úspešné rodinné vinárstva. Jedným z nich je aj pivnica bratov Tomáša a Gabriela Kasnyikovcov, ktorí toto remeslo zdedili z generáciu na generáciu. Ich rodinná pivnica sa nachádza na samom vrchu viničného kopca, a tak dotvára rozprávkovú idylku o krásnom živote vinára. Ach, keď raz budem veľký, tak sa tam nasťahujem!
Kvalita ako základ úspechu
Toto malé vinárstvo malo za sebou prvé pokusné vína z ročníkov 2005 – 2006, no dnes je to už plnohodnotné portfólio s tými najlepšími „strekovskými“ odrodami ako Rizling vlašský, Veltlín zelený, Frankovka modrá alebo klasický Svätovavrinec. No úspech medzi milovníkmi vína dosiahli odrodami ako Alibernet alebo Dunaj, ktorý si tam mimochodom vždy veľmi rád dám aj ja.
Pôvod hrozna je samozrejme strekovský, a to z vlastných vinohradov alebo z biologicky ošetrovaných družstevných vinohradov, ako napr. známe Góre. V ich pracovnej pivnici, ktorá sa nachádza v dedine, sú striktne zavedené tradičné spôsoby výroby vína, doplnené o jemné moderné finty.
Autentista Slovakia
Začiatkom roka 2014 sa v Strekove stretli traja vinári produkujúci tradičné vína, aby podpísali chartu Autentista Slovakia. Je to zväzok, ktorý okrem vinárstva Kasnyik podpísali ďalší dvaja vinári, a to Strekov 1075 a Pivnica Matyas. Zámerom tohto združenia je produkovať prírode verné vína s výnimočným charakterom a bez použitia chemických zásahov. Ich produkcia je mimoriadne limitovaná v závislosti od hojnosti ročníka a výroby vinára.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



