Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Tramín Červený - odroda vína, ktorá dala svetu štýl
Pre mnohých milovníkov vína a pre naše nežnejšie polovičky je Tramín vstupnou bránou do sveta kvalitných vín. Za jej úspechom je aj krásna a mohutná aromatika pripomínajúca sladké korenie, ružový olej alebo sušené ovocie spojené zväčša z dlhou a plnou dochuťou.
Sladké výbery Tramínu sú vhodné ako digestív alebo k veľmi sladkých dezertom na báze sušeného ovocia alebo medu.
Tramín Červený je odroda, ktorej pôvod je stále nejasný. Mnohí odborníci považujú ako pravlasť tejto odrody Francúzsko alebo severné Taliansko. Jasné je to, že táto odroda bola pri vzniku niekoľkých púčikových variácií ako napr. Traminer Blanco alebo Gewürztraminer. V našich končinách sa často používa ako základ na šľachtenie nových odrôd. Vďaka tomu máme odrody ako Pálava alebo Devín.
Objavte Tramín červený v našom eshope.

Slovensko aj Nový Zéland
Tramín má mnoho tvárí a dnes ho pestujú takmer v každej známej svetovej vinohradníckej oblasti. Tie najklasickejšie sú Alsasko vo Francúzsku, Alto Adige v Taliansku alebo v Novozélandskej apelácií Marlborough. Každá táto lokalita dodáva vínu určitý chuťový aj aromatický profil, ktorý dotvára a upravuje samotný vinár.
Je dobré si porovnať prejav tejto odrody napríklad od Alsaského biodynamického vinára Zind–Humbrecht, ktorého vína patria medzi to najlepšie a najcennejšie čo viete z tejto oblasti ochutnať. Určite nezabudnite na modernejší a sviežejší štýl z Nového Zélandu, kde vinárstvo Villa Maria pestuje Tramín v chladnejších lokalitách Marlborough.
Pre slovenských lokálpatriotov je skoro povinné otvoriť si fľašu z Nitrianskej oblasti. Malé vinárstvo Žitavské vinice sa zaoberá produkciou limitovaných a sladkých vín z tejto odrody.

Vhodné k jedlu
Vína tejto odrody sa hodia skvelo k dobrej gastronómii. Je pritom jedno, či si otvoríte vína z Európy, Nového sveta alebo vášho obľúbeného slovenského vinára. Mladé ročníky a sviežejšie vína kombinujte s ovocnejšími šalátmi alebo s korenistou ázijskou úpravou rýb.
Ak patríte k milovníkom klasických jedál, pripravte si paštétu z kačacích alebo husacích pečienok a k nej podávajte staršie alsaské víno. Sladké výbery Tramínu sú vhodné ako digestív alebo k veľmi sladkých dezertom na báze sušeného ovocia alebo medu.
V každom prípade si túto krásnu odrodu otvorte v kruhu priateľov. Určite by nemala chýbať žiadnej kamarátskej ochutnávke vína alebo vo vašom archíve.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


