Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Zaujímavé vína zo Slovenska
Slovensko má šesť vinohradníckych oblastí s unikátnym charakterom. Vinohradnícke podmienky nahrávajú k produkcii sviežich a harmonických vín, ktoré sa vzhľadom na klimatické zmeny stávajú čoraz vzácnejšie. Pozreli sme sa na to, ktoré slovenské vína si rozhodne zasluhujú pozornosť a ak ste ich ešte neochutnali je ten najsprávnejší čas.

Z juhu až na východ
Od roku 2018 je rozlohou najväčšia vinohradnícka oblasť - Južnoslovenská. Z tejto oblasti pochádza vinárstvo Château Belá, ktoré je známe svojim Rieslingom a pánom Petrechom. No málokto siahne po jeho Veltlínskom zelenom. Plný a mocný Veltlín. Na Slovensku rastie popularita ružových vín, ale Schiller Cuvée Rosé z vinárstva Kasnyik je úplne iné, netradičné Rosé, ktoré časom vyzrieva a mení svoj charakter.
Ktorá modrá odroda je typicky slovenská? Samozrejme Frankovka modrá a tá z vinárstva Bott Frigyes je plná, ale pritom sofistikovaná.
Z Malokarpatskej oblasti určite ochutnajte novinku z portfólia vinárstva Karpatská Perla a to šumivý Pinot Blanc Sekt 2014, ktorý prekvapí Vaše zmysly. Malokarpatský, korenistý až pikantný Pinot Gris z rodinného vinárstva Rariga si zaslúži vašu pozornosť. Ak hľadáte ekologické vinárstvo, nájdete ho v Stredoslovenskej oblasti vo Veľkom Krtíši. Druhý ročník červeného cuvée Dominus z vinárstva Víno Natural Domin & Kušický zaujme ušľachtilosťou a ovocným prejavom.
Ďalšie red cuvée Primus z vinárstva Velkeer sa oplatí ochutnať, na trhu je už len pár posledných fliaš. Vína spod Vihorlatu, ako sa v mnohých prípadoch označujú vína vinárstva Fundus Regius, čerpajú esenciu jedinečnosti z pôdy a mikroklimatických podmienok oblasti. Ochutnať 10ročný Cabernet Sauvignon je u nás raritou a sviatkom. Tokaj patrí medzi slovenské klenoty. Tokajská výberová esencia 2000 z vinárstva J&J Ostrožovič je neskutočným pokladom.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


