Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Deň potom alebo degustácia vín zo Žitavských viníc
V súčasnosti sa dá už jednoznačne potvrdiť, že vinárstvo Žitavské vinice z Úľan nad Žitavou reprezentujú dva tandemy. Prvým, je partnerstvo Jozefa Teplana a Tomáša Strelingera. Tomáš Strelinger sa stará o vinohrady a Jozef Teplan pracuje pri výrobe vína.
Pivnica to nie je, celá výroba sa sústreďuje v malom, vidieckom domčeku v centre dediny. Nájsť ich je podmienené osobným pozvaním majiteľov. Druhý tandem tvoria vinohrady v obci Černík a prístup, resp. štýl akým táto dvojica chápe význam slova terroir.
Približne 5 hektárov v Nitrianskej vinohradníckej oblasti profituje z pôdneho podložia, ktoré "preferuje" dostatočný objem minerality vo vínach. Zdá sa, že vhodným výberom odrôd (na základe charakteru vín viacerých ročníkov) bude potešením ich vína ochutnávať aj v budúcnosti.
A aké boli vína zo Žitavských viníc? Prečítajte si poznámky nášho someliéra Rastislava Šutáka.
Sauvignon 2015 (barrel sample)
Brilantný, číry vzhľad. Moderovaná, broskyňovo – čierno ríbezľová vôňa. Pomalý nástup v "rytme" egrešovej marmelády. Na pocit sladšia chuť s pokojnou kyselinkou. Stredne plné telo s mäkkým ovocným prejavom. Záver je stredne dlhý, grepovo – bylinkový. Pozitívum vína spočíva v absencii napodobňovať Nový Zéland. Vynikne k hydine alebo orientálnej kuchyni.
Hodnotenie someliéra: 85/100
Nové ročníky nájdete v eshope.
Veltlínske zelené 2015 (barrel sample)
Číre, iskrivé. Zrozumiteľná vôňa zeleného jabĺčka a limetkovej kôry. Podstatne suchšie víno ako predošlé. Už teraz harmonická a dostatočne objemná chuť s charakterom sur lie. Záver je dlhý, minerálny, so stopou muškátového orecha a červeného grepu. Táto odroda tandemu jednoznačne sedí. Potenciál.
Hodnotenie someliéra: 88/100
Nové ročníky nájdete v eshope.
Devín 2014
Výraznejšia farba ako predchádzajúce vína so zlatistými odleskami. Pomerne intenzívna vôňa. Žlté ovocie, mandarinky, kvetiny. Nesmelý nástup posmeľuje stredne plné telo so sladším prejavom a šťavnatou aciditou. Odrodový charakter zvýrazňuje medovo-korenistý záver. Dochuť stredne dlhá. Jemnejší Devín s dobre zvládnutou „povinnou jazdou“.
Hodnotenie someliéra: 87/100
Nové ročníky nájdete v eshope.
Rizling rýnsky 2014
Odvážna až ambiciózna vôňa. Nastrúhané jablko a pomaranč vo vôni. Neskôr med a púpava. Rýchly nástup v chuti s množstvom informácii. Plné, sladšie telo a vibrujúcou kyselinkou (zv.cukor 23g/l, 20% cibéb pri zbere). Hladký a harmonický chuťový priebeh speje k dlhému, medovo-bylinkovému záveru. Veľmi kvalitný rizling s potenciálom na 10 rokov.
Hodnotenie someliéra: 90/100
Nové ročníky nájdete v eshope.
Noir Cuvée 2013
Cabernet Sauvignon 80% a Merlot 20%. 12 mesiacov v použitých sudoch. Rubínovo – červená farba. Kôstkové ovocie a bazový kvet vo vôni. Po vydýchnutí kasisový likér a karamel. Stredne plné, suché telo so sviežim prejavom červenej ríbezle. Jemná kyselinka a pomerne hladké taníny. Záver pokojný. Dekantáciou získa. Potenciál 2-3 roky.
Hodnotenie someliéra: 86/100
Nové ročníky nájdete v eshope.
Hron 2013
15 mesiacov v nových (aj Maďarských) sudoch. Intenzívny, tmavo - červený vzhľad. Fialový okraj. Dynamická, čučoriedkovo – korenistá vôňa. Neskôr aj mäta a pražená káva. Rýchly nástup v chuti s dobrou kyselinkou a čokoládovo-tabakovou trieslovinou. Stredne plné telo a korenistý, energický záver. Napriek „masívnej náloži“ lignínov je pomerne harmonické a pokojné. Moderné a atraktívne víno. Potenciál 3-4 roky.
Hodnotenie someliéra: 88/100
Nové ročníky nájdete v eshope.
Milia 28 2013
Záhrada vo vôni. Zelené jablko, ruže, kandizovaná citrusová kôra. Orieškovo – medová chuť so sviežou kyselinkou. Záver je dlhý s muškátovým orieškom a sušenou marhuľou v dochuti. Pekné a hodnotné prírodne sladké víno s vynikajúcou harmóniou. Potenciál: Teraz, plus dva - tri roky.
Hodnotenie someliéra: 89/100
Nové ročníky nájdete v eshope.
Shiraz 38 2011
Výrazná červeno - fialová farba. Koncentrovaná vôňa sirupu z lesného ovocia a čokolády After Eight. Mohutné ale stále svieže telo. Sušené ovocie a orientálne korenie v dlhom závere. Výborne bude so syrom Stilton alebo pistáciovou zmrzlinou. Na vrchole.
Hodnotenie someliéra: 90/100
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


