Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Deň potom alebo degustácia vín zo Žitavských viníc
V súčasnosti sa dá už jednoznačne potvrdiť, že vinárstvo Žitavské vinice z Úľan nad Žitavou reprezentujú dva tandemy. Prvým, je partnerstvo Jozefa Teplana a Tomáša Strelingera. Tomáš Strelinger sa stará o vinohrady a Jozef Teplan pracuje pri výrobe vína.
Pivnica to nie je, celá výroba sa sústreďuje v malom, vidieckom domčeku v centre dediny. Nájsť ich je podmienené osobným pozvaním majiteľov. Druhý tandem tvoria vinohrady v obci Černík a prístup, resp. štýl akým táto dvojica chápe význam slova terroir.
Približne 5 hektárov v Nitrianskej vinohradníckej oblasti profituje z pôdneho podložia, ktoré "preferuje" dostatočný objem minerality vo vínach. Zdá sa, že vhodným výberom odrôd (na základe charakteru vín viacerých ročníkov) bude potešením ich vína ochutnávať aj v budúcnosti.
A aké boli vína zo Žitavských viníc? Prečítajte si poznámky nášho someliéra Rastislava Šutáka.
Sauvignon 2015 (barrel sample)
Brilantný, číry vzhľad. Moderovaná, broskyňovo – čierno ríbezľová vôňa. Pomalý nástup v "rytme" egrešovej marmelády. Na pocit sladšia chuť s pokojnou kyselinkou. Stredne plné telo s mäkkým ovocným prejavom. Záver je stredne dlhý, grepovo – bylinkový. Pozitívum vína spočíva v absencii napodobňovať Nový Zéland. Vynikne k hydine alebo orientálnej kuchyni.
Hodnotenie someliéra: 85/100
Nové ročníky nájdete v eshope.
Veltlínske zelené 2015 (barrel sample)
Číre, iskrivé. Zrozumiteľná vôňa zeleného jabĺčka a limetkovej kôry. Podstatne suchšie víno ako predošlé. Už teraz harmonická a dostatočne objemná chuť s charakterom sur lie. Záver je dlhý, minerálny, so stopou muškátového orecha a červeného grepu. Táto odroda tandemu jednoznačne sedí. Potenciál.
Hodnotenie someliéra: 88/100
Nové ročníky nájdete v eshope.
Devín 2014
Výraznejšia farba ako predchádzajúce vína so zlatistými odleskami. Pomerne intenzívna vôňa. Žlté ovocie, mandarinky, kvetiny. Nesmelý nástup posmeľuje stredne plné telo so sladším prejavom a šťavnatou aciditou. Odrodový charakter zvýrazňuje medovo-korenistý záver. Dochuť stredne dlhá. Jemnejší Devín s dobre zvládnutou „povinnou jazdou“.
Hodnotenie someliéra: 87/100
Nové ročníky nájdete v eshope.
Rizling rýnsky 2014
Odvážna až ambiciózna vôňa. Nastrúhané jablko a pomaranč vo vôni. Neskôr med a púpava. Rýchly nástup v chuti s množstvom informácii. Plné, sladšie telo a vibrujúcou kyselinkou (zv.cukor 23g/l, 20% cibéb pri zbere). Hladký a harmonický chuťový priebeh speje k dlhému, medovo-bylinkovému záveru. Veľmi kvalitný rizling s potenciálom na 10 rokov.
Hodnotenie someliéra: 90/100
Nové ročníky nájdete v eshope.
Noir Cuvée 2013
Cabernet Sauvignon 80% a Merlot 20%. 12 mesiacov v použitých sudoch. Rubínovo – červená farba. Kôstkové ovocie a bazový kvet vo vôni. Po vydýchnutí kasisový likér a karamel. Stredne plné, suché telo so sviežim prejavom červenej ríbezle. Jemná kyselinka a pomerne hladké taníny. Záver pokojný. Dekantáciou získa. Potenciál 2-3 roky.
Hodnotenie someliéra: 86/100
Nové ročníky nájdete v eshope.
Hron 2013
15 mesiacov v nových (aj Maďarských) sudoch. Intenzívny, tmavo - červený vzhľad. Fialový okraj. Dynamická, čučoriedkovo – korenistá vôňa. Neskôr aj mäta a pražená káva. Rýchly nástup v chuti s dobrou kyselinkou a čokoládovo-tabakovou trieslovinou. Stredne plné telo a korenistý, energický záver. Napriek „masívnej náloži“ lignínov je pomerne harmonické a pokojné. Moderné a atraktívne víno. Potenciál 3-4 roky.
Hodnotenie someliéra: 88/100
Nové ročníky nájdete v eshope.
Milia 28 2013
Záhrada vo vôni. Zelené jablko, ruže, kandizovaná citrusová kôra. Orieškovo – medová chuť so sviežou kyselinkou. Záver je dlhý s muškátovým orieškom a sušenou marhuľou v dochuti. Pekné a hodnotné prírodne sladké víno s vynikajúcou harmóniou. Potenciál: Teraz, plus dva - tri roky.
Hodnotenie someliéra: 89/100
Nové ročníky nájdete v eshope.
Shiraz 38 2011
Výrazná červeno - fialová farba. Koncentrovaná vôňa sirupu z lesného ovocia a čokolády After Eight. Mohutné ale stále svieže telo. Sušené ovocie a orientálne korenie v dlhom závere. Výborne bude so syrom Stilton alebo pistáciovou zmrzlinou. Na vrchole.
Hodnotenie someliéra: 90/100
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.