Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

BIO vína - príroda vo fľaši
Ľudstvo sa neprestajne snaží dosiahnuť vždy vyššie méty. Je prirodzenou vlastnosťou každého človeka vynikať. K tomu si pomáha prostriedkami, ktoré na prvý pohľad nemusia predstavovať najjednoduchšiu cestu. Dnes pravdepodobne nikto nespochybňuje názor, že kvalitné vína sa rodia len v zdravom vinohrade.

Nie každý vinič má rovnaké podmienky. To isté platí aj o človeku, ktorý s ním manipuluje. Ak by sme chceli pestovať ktorúkoľvek plodinu na predmestí Pekingu alebo Mexico City, bude to zásadný rozdiel v porovnaní napr. so zálivmi Hawke´s Bay na Novom Zélande alebo Walker Bay v JAR. Reflexným prvkom v hľadaní príčin tohto stavu môže byť – A kto za to môže? Tak či onak, nie je neskoro.
Vo svete vína existuje veľa myšlienkových prúdov, ktoré si obhajujú svoju pravdu. Treba priznať že o bio, organickom alebo biodynamickom hospodárení sa lepšie hovorí, ako sa reálne vykonáva. Základom každého zo zmieňovaných prístupov je rešpekt k prírode, usilovnosť ich tvorcov a veľa manuálnej práce. Nemenej podstatným aspektom je miera tolerancie zákazníkov do takýchto vín investovať.
Ako sa má bežný milovník vína orientovať v spleti týchto vín? Vrátane tých, ktoré umne využívajú služby marketingových agentúr. „Zdravé“ alebo „prírodné“ vína rozdeľujeme podľa parametrov ich vzniku do dvoch základných kategórii. Vína s oficiálnym certifikátom a vína bez certifikátu.
Certifikované vína najmä ako Bio/Organic a Biodynamic majú na každom kontinente rozdielne inštitúcie monitorujúce ich používanie.

Bio/Organic
Bio/Organic v princípe využívajú prírodnú ochranu vo vinohrade s kontrolovaným (zároveň limitovaným) používaním sírnatých a meďnatých postrekov. Základom je však udržať čo najzdravšie prostredie pri výrobe vína ako aj nízky obsah SO2 pri fľašovaní. Často sa jedná o pred- stupeň k najvyššej kategórii Biodynamic. Implementácia korešponduje s nariadením EÚ z roku 2012. USA majú vlastné a odlišné regulácie tejto skupiny vín.
Vynikajúce organické (certifikované) vína sú Víno Natural Domin & Kušický, Bodegas Felix Callejo zo Španielska, Domaine Laporte z Francúzska, Tormaresca z Talianska alebo Emiliana z Čile.
Biodynamické
Duchovne a prakticky sú vrcholom pyramídy vína, označované a certifikované ako Biodynamické (Biodynamic z gréckeho bios – život a dynamikos – sila,energia). Ich spirituálnym otcom bol rakúsky filozof Rudolf Steiner. Steiner formuloval v dvadsiatych rokoch minulého storočia myšlienky a postupy, ktoré vychádzajú z gréckych, rímskych a egyptských čias.
Jeho názory sa stali vzorom pre mnohých vinohradníkov a vinárov aj napriek tomu, že nepomenúvajú konkrétne kroky. V skratke sa jedná o vytvorenie prostredia vo vinohrade, ktorý bude fungovať na základe vlastnej obranyschopnosti, teda imunity. Tá by sa mala vytvárať aj na základe prírodných postupov s využívaním energie okolia ako aj cyklov života rastliny.

Rešpektuje polohu slnka a mesiaca pre obdobia vhodnejšie k jednotlivým úkonom vo vinici. Thomas Duroux zo Château Palmer hovorí: „Ak chcete aby vaše vinárstvo bolo žijúcim organizmom, je logické, že nie je inej možnosti len vyrábať vína týmto spôsobom“. Certifikát Biodynamic majú napr. Gérard Bertrand a jeho Domaine Cigalus (Demeter), Ferraton Père & Fils ( Eco Cert), Domaine Zind-Humbrecht (Biodyvin), Emiliana Coyam (Demeter).
Pomerne veľkou skupinou sú vína bez certifikátu. Medzi nimi je pozoruhodné množstvo organickych a biodynamických reprezentantov, ktorí nebazírujú na oficiálnom certifikáte. Ich vína patria k najlepším bez ohľadu na to, čo je uvedené na etikete. Napr. Ximénez-Spínola zo Španielska či Domaine du Clos-Frantin a Domaine du Pavillon (A. Bichot) z Francúzska, Fundus Regius a Strekov 1075 zo Slovenska.
Krajinou s najväčším množstvom ekologicky obhospodarovanými vinohradmi je Rakúsko. Vo Francúzsku šesť vinohradníckych oblastí má organický režim presahujúci 10% z celkovej plochy. V oblasti Bordeaux je 480 vinárstiev s certifikátom Organic (29 s Biodynamic).
Ako chutia tieto vína? Najlepšie z nich lacno nezdôrazňujú spôsob ako vznikajú. Skôr sa orientujú na vnímavých a trpezlivých obdivovateľov schopných oceniť jemné detaily a potenciál pre ich archiváciu. Mená ako Château Pontet-Canet, Château Palmer, Domaine Zind-Humbrecht, Chapoutier či Château de la Roche aux Moines hovoria za všetko.
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.