Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Vinárstvo Golguz postavilo latku vysoko
Medailová žatva na rôznych prestížnych výstavách doma i v zahraničí, dve ocenenia Vinárstvo roka (2015 a 2017) a najmä spokojní zákazníci. To je vizitka vinárstva Golguz, ktoré sa za 11 rokov etablovalo medzi najlepšími na Slovensku i v zahraničí.
Spoločnosť Food Farm Hlohovec uviedla na trh víno pod značkou Golguz v roku 2007. Dodnes obhospodaruje a produkuje víno z viníc medzi obcami Bojničky a Dvorníky v lokalite nazývanej Pannonia. „Špecifikom tejto vinohradníckej lokality je poloha a blízkosť rieky Váh, ktorá pozitívne vplýva na mikroklimatické podmienky a dotvára unikátny charakter tejto vinohradníckej lokality,“ rozhovoril sa riaditeľ vinárstva Miloš Holík. Golguz patrí do hlohoveckej oblasti, ktorá tvorí významnú časť Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Lokalita vinohradov je rozdelená do 2 vinohadníckych honov Taličmany a Veľký Háj.
„Rozprestierajú sa na celkovej rozlohe 240 ha a vďaka zvlnenému terénu pripomínajú známu oblasť Burgundsko,“ pripomenul Holík a nezabudol ani na Ferdinanda Fussmanna, ktorý položil v roku 1916 základy vinohradov v tejto oblasti. „Mimoriadne odborné a organizačné schopnosti zaradili Ferdinanda Fussmanna medzi najvplyvnejších podnikateľov Hlohovca v medzivojnovom období, jeho osud však tragicky zasiahol príchod druhej svetovej vojny,“ poznamenal.
Golguz je rešpektovanou značkou
V jeho stopách úspešného podnikania dnes kráča aj Golguz. Počas svojej 11 ročnej existencie získal mnoho významných ocenení, medailí, tešili sa z titulov šampióna a v rokoch 2015 a 2017 sa stal Golguz Vinárstvom roka na Slovensku. „Je to vďaka práci všetkých ľudí. Od tých čo pracujú vo vinohrade, cez výrobu až po obchod. Máme kvalifikovaných zamestnancov, ktorý sa svojmu remeslu rozumejú. Robia ho kvalitne a s citom. Golguz sa stal rešpektovanou značkou. Vnímame zvýšený záujem ľudí o naše vína, pravidelne sa zúčastňujeme degustácií. Stále hľadáme nové výzvy, stanovujeme si nové ciele. Chceme sa držať na špici. Najlepšou vizitkou sú spokojní zákazníci. Máme pozitívnu spätnú väzbu a to nás nesmierne teší, ale aj zaväzuje,“ uviedol Miloš Holík.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


