Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Spoznajte Tokaj a tokajské víno
Ako majú Francúzi Sauternes, Španieli Sherry alebo Portugalci Porto, tak my máme na Slovensku Tokaj. Unikátna vinohradnícka oblasť v strednej Európe, ktorú predeľuje hranica medzi dvoma štátmi. Slovensko – Maďarská apelácia známa ďaleko za hranicami oboch štátov, ktorá si svoj kredit nepostavila na vysokom bodovom hodnotení vplyvných kritikov, ale na zručnosti miestnych vinárov, schopných využiť jedinečný terroir oblasti a vyrobiť výborné tokajské vína.
Tufová pôda ovplyvňuje rast viniča a následne tvorbu aromatických látok v dozrievajúcom hrozne.
Tokajské víno vďačí za svoj status unikátnym klimatickým podmienkam, ktorých nie je vo svete príliš. Charakter oblasti sa formoval už pred 12 mil. rokov. Seizmickou činnosťou sa pod Panónskym morom tvorilo vulkanické podložie, ktoré umožňuje viniču dnes hlboko zapustiť korene. Tufová pôda ovplyvňuje rast viniča a následne tvorbu aromatických látok v dozrievajúcom hrozne.
Blízkosť riek vplýva na mikroklimatické podmienky ovplyvňujúcich tvorbu cibéb počas jesene. Selekciou týchto hrozienok, ich spracovaním a vyzrievaním v sudoch vznikajú vína s neopakovateľným senzorickým prejavom. Tradičný štýl vín neumožňuje technologický prístup vinohradníkov a vinárov tak ako v iných vinohradníckych oblastiach zameraných na kvantitu.

V tufových pivniciach vyzrievajú oxidatívnym spôsobom niekoľko rokov. Tokajské víno tak získava zlatisto – jantárový vzhľad s tónmi sušeného ovocia a orieškov. Žiaľ niektorí výrobcovia uprednostňujú atraktívny prejav pripomínajúci skôr Sauternes. V rokoch s nedostatočnou tvorbou cibéb vznikajú skvelé autentické vína s odtlačkom oblasti.
Suché odrodové vína s množstvom jemných nuáns a odtieňov oslovujú širšie spektrum milovníkov vín a otvárajú dvere k objaveniu ich expresívnejších a tradičných súrodencov. Skvelou alternatívou sú tiež prírodne sladké vína s rukopisom autora a ročníka. Nová vlna prispieva k vzniku alternatívnych vín využívajúc pozitívny oxidatívny prístup, ktorý je čoraz vzácnejší.

Vína z Tokajskej vinohradníckej oblasti sú vynikajúcimi médiami v gastronómii. Vďaka pulzujúcej kyselinke vynikajúco dopĺňajú aj tradičné pokrmy s vyšším obsahom tuku. Jemne oxidatívny prejav a bohaté telo alternuje červené vína, najmä pri vínach so zvyškovým cukrom a potrebnou fľašovou zrelosťou. Napokon vína s vyšším podielom aromatických odrôd a intenzívnou vôňou a chuťou k modernej kuchyni s fúziou viacerých kontinentov a vplyvov.
Zopár čísiel:
Plocha vinohradov: Slovensko 908ha, Maďarsko 5747ha
Vinohradnícke obce: Slovensko 7, Maďarsko 27
Pestované odrody: Slovensko 3, Maďarsko 6
Pomer: Furmint (SK 70%, HUN 69%), Lipovina (SK 25%, HUN 18%), Muškát žltý (SK 3%, HUN 9%)
Vinárstva: Slovensko 14 (J&J Ostrožovič, Tokaj Macík Winery), Maďarsko 190 (Oremus)


Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


