Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Rozhovor s vinárstvom NICHTA
Vína v štyroch úrovniach Circum, Fusion, Terroir a NICHTA modeluje bezprostredne pôsobiaci majiteľ, vinohradník a vinár v jednej osobe Branislav Nichta. Pýtali sme sa ho zaujímavé otázky, začítajte sa teda do jeho príbehu, jeho cesty úspechov i ťažkostí a spoznajte ako nádherne chutí Tekov.
Prečítajte aj rozhovor s vinárstvom Nichta na blogu Taste&Enjoy.
Ako a kde sa začala vaša cesta za vlastným vinárstvom?
V Čajkove, kde sídlime, bol na viniciach rovnaký počet vinohradníckych domčekov – hajlokov ako bolo domov v dedine. Každá rodina mala aspoň kúsok vinohradu a naša nebola výnimkou. Od malička som chodil pomáhať do vinohradu, čím som bol starší pričuchol som čoraz viac aj k výrobe vína. Po skončení školy som najskôr začal s vínom obchodovať. Postupne som pochopil, že pre výrobu ozajstného vína je potrebné s ním byť od začiatku. Preto sme začali vysádzať vlastné vinohrady, ktoré sa dnes rozprestierajú na ploche 30 hektárov.
Ktorá časť vašej cesty za vlastným vinárstvom bola doteraz najťažšia?
Jedno z najťažších rozhodnutí určite bolo sústrediť sa na výsadbu vlastných vinohradov v takej miere, aby sme boli sebestační v období, keď na celom Slovensku prebiehala najväčšia likvidácia vinohradov. Toto rozhodnutie bolo určite jedno z najťažších, ale ako čas ukázal aj jedno z najlepších.
Patríte medzi oceňované slovenské vinárstva, čo považujete za najväčší firemný úspech?
Ťažko vybrať jedno konkrétne ocenenie, najdlhšie v pamäti však zostávajú tie prvé. V tomto prípade naša prvá medaila zo zahraničia, ktorú získal Devín, výber z hrozna 2011 v Bruseli a tiež striebro Dunaju 2011 v Paríži, kde sme sa ako Slovensko stali najúspešnejšou krajinou. Za najväčší úspech, ale považujeme to, že naše vína zákazníkom dlhodobo chutia a radi sa k nim vracajú.
Dnes máte na trhu viacero kategórii vašich vín, viete nám ich v skratke popísať?
Naše vinárstvo má v ponuke štyri kolekcie vín a to Circum, Fusion, Terroir a Nichta. Kolekcia CIRCUM predstavuje ľahkosť, sviežosť a typický odrodový charakter. Nájdete v nej odrody typické pre celé Slovensko, ktoré odrážajú miesto svojho pôvodu – naše vinohrady. Ďalšou je kolekcia FUSION. Nájdete v nej vína z odrôd, ktoré sa pestujú v rôznych častiach sveta, ale svoje miesto majú aj v našich vinohradoch.
Vína z tejto kolekcie predstavujú ich podobu v našich podmienkach a umožňujú vám porovnať ich charakter. Kolekcia TERROIR - Pesecká leánka a Frankovka modrá sú odrody, ktoré sú v našej oblasti pestované už po desaťročia. Dopĺňa ich prvá slovenská odroda Devín, ktorá bola vyšľachtená pre slovenské podmienky. V kolekcii NICHTA sa nachádzajú výnimočné vína daného ročníka. Pochádzajú z našich najkvalitnejších polôh a z odrôd, ktoré dlhodobo dokazujú svoj potenciál v našej oblasti. Tieto vína vás oslovia svojou komplexnosťou a potenciálom zrenia.
Každý človek potrebuje občas povzbudiť a naštartovať, čo je vašou inšpiráciou a motiváciou?
Motiváciou sú naši spokojní zákazníci, povzbudením malé i veľké úspechy a hnacím motorom je moja rodina.
Vinárstvo Slovenska sa stále buduje, akým smerom sa podľa Vás Slovensko ako vinárska krajina uberá?
Slovensko má pred sebou veľmi ťažkú a dlhú cestu, k tomu aby sa výraznejšie zapísalo do vinárskej mapy sveta. Je tu mnoho pracovitých a úspešných vinárov, ktorí si to uvedomujú a snažia sa preto urobiť maximum. Aj naše vinárstvo chce v načatom trende pokračovať, neprestať na pol ceste a popasovať sa s novými výzvami, ktoré prichádzajú každý deň.
Skúste nám predstaviť čo s vinárstvom chystáte, aká výzva je najbližšie pred Vami?
V roku 2015 sme začali s veľkou rekonštrukciou nášho vinárstva. Momentálne máme dokončené nové administratívne priestory, kongresovú sálu, degustačnú miestnosť a vinotéku, v ktorej nájdete našu kompletnú ponuku. Našou najväčšou výzvou teda je prilákať milovníkov vína k nám do vinárstva, aby nás lepšie spoznali a objavili čaro vín z našich vinohradov.
Čo by ste odkázali vašim fanúšikom?
Jednoznačne sa majú na, čo tešiť. Ako každoročne máme pripravené viaceré novinky a jedno veľké prekvapenie.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





