Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Bollinger - šampanské Jamesa Bonda
„Šampanské pijem, keď som šťastná, i keď som smutná. Občas ho pijem, keď som sama. V spoločnosti ho pijem každopádne. Dám si za pohárik aj keď nemám chuť, a pijem ho vždy, keď som hladná. Ale inak sa ho ani nedotknem – okrem toho, keď som smädná.“
Madame Jacques (Lilly) Bollinger, citát z Daily Mail zo dňa 17. októbra 1961
Bollinger je jedným z mála výrobcov šampanského, ktorí kontrolujú celý výrobný proces svojich vín.
Champagne Bollinger patrí medzi znalcami vína medzi najuznávanejšie šampanské, práve vďaka jeho nezameniteľnej chuti a aróme. Základom buketu je Pinot Noir, ktorý dodáva komplexnosť a silu. Chardonnay vínu dodáva nádych elegancie a jemnosti, Meunier zase sviežosť a ľahkosť. Firma Bollinger je jedným z mála výrobcov šampanského, ktorí kontrolujú celý výrobný proces svojich vín. Mimo iného je značka dlhé roky spojená s menom James Bond - agent 007.

História Bollinger
História vinárstva z regiónu Champagne sa píše už niekoľko storočí. Od roku 1585 sa rodina Hennequin postupne stávala vlastníkom pôdy v Cramant, v Cuis a v Aŷ. Firmu Maison Bollinger založili v roku 1829 v A ŷ pán Athanase Hennequin de Villermont spolu s partnermi Paulom Renaudinom a Jacquesom Bollingerom. Nasledujúcich 5 generácii zostala firma Bollinger rodinným podnikom.
Po smrti pána Bollingera v roku 1941 prevzala vedenie podniku jeho manželka Madame Jacques Bollinger, familiárne nazývaná aj „teta Lily“. Bola mimoriadne úspešná, priniesla nové impulzy a inovácie, ale zároveň dbala na prísne podmienky a postupy výroby. Na jej úsilie nadviazali synovci Claude d´Hautefeuille, Christian Bizot a Ghislain de Montgolfier.
Ešte predtým, ako sa pod taktovkou rodiny zrodilo prvé šampanské, zastrešovala značka Bollinger skvelé tiché víno. Pre celkovú kvalitu vína je rozhodujúcim faktorom kvalita hrozna. Vinice firmy Bollinger sa rozkladajú na 160 hektároch, na mimoriadne úrodných svahoch, ktoré im umožňujú pokryť z vlastných zdrojov viac ako 60 % produkcie, čo je v oblasti Champagne ojedinelé.
Táto výhoda umožňuje vinárstvu zabezpečiť dlhodobú kontinuitu výrobného procesu a konzistenciu štýlu Bollinger. Firma Bollinger uprednostňuje hrozná s prívlastkom Grands a Premiers Crus. Špecifikom tejto značky je, že si pre svoje šampanské ponecháva len „cuvée“ (prvých 2050 litrov najkvalitnejšej hroznovej šťavy) z prvého lisu, druhý lis predáva iným šampanským domom.

Elegantné šampanské
Používanie barikových sudov je dnes v regióne Champagne už veľmi ojedinelé. Prvá fermentácia vo vinárstve Bollinger prebieha v malých nerezových alebo v dubových sudoch. Víno pre Bollingerove „bublinky“ La Grande Anneé a R.D. však vždy dozrieva v barikoch, ako aj vína, ktoré zrejú vo fľašiach typu Magnum (1,5l) ako vína „reserva“ (ktoré neskôr tvoria časť Special Cuvée). Bollinger používa veľmi nízke „dosage“ (prídavok cukru), pre Special Cuvée je to 7 až 9 gramov na liter a 3 – 4 gramy pre R.D (Extra-Brut). Víno dozrieva v pivnici po dobu minimálne troch rokov pred plnením do fliaš. Ďalšie 3 mesiace pred exportom zreje vo fľašiach.
Bollinger Special Cuvée
Toto víno je najdokonalejším vyjadrením štýlu Bollinger, príležitosťou a dôvodom skúsiť „Bollingera“ a zistiť, v čom sa odlišuje od ostatných výrobcov. Do jeho prípravy sa pretavili všetky skúsenosti a znalosti, ktoré jednotliví majitelia firmy počas storočí zhromaždili. Je výberom tej najlepšej kvality. Vôňa Special Cuvée je veľmi osobitá, zložená z hľuzovky, kriedy a jemného nádychu dreva. V chuti ľadová až kovová chuť je opretá o mimoriadnu štruktúru tohto prestížneho šampanského. Dochuť je dlhá, ušľachtilá. Šampanské nájdete na našom eshope.

Bollinger La Grande Année
La Grande Année je Prestige Cuvée šampanského domu Bollinger. Produkuje sa len vo výnimočných ročníkoch a je vyjadrením know-how Bollingera. Viac ako špecifikom ročníka je skôr obrazom štýlu Bollinger, výnimočného „terroir“ a tradičných vinárskych techník.
Víno charakterizuje žiarivá, svetlo zlatistá farba so žltým okrajom s krásnym dlhotrvajúcim perlením. Vo vôni prevládajú tóny tropického ovocia s dominanciou ananásu s nádychom čerstvého toastu v pozadí. Najviac však zaujme jemná vôňa červeného vína. Chuť vína je vyzretá, s nádychom medu. Je elegantným ročníkovým šampanským len z viníc z Grands a Premiers Crus, s dlhou orieškovou dochuťou. Hrozno pre La Grande Année, ročník 1999, pochádza zo 17 dediniek, 82% z viníc označených najvyšším titulom Grands Crus a 18% z Premiers Crus, z odrodového hľadiska tvorí v tomto ročníku väčšinu – 63% výrazný Pinot Noir, a 37% je jemná biela odroda Chardonnay. Šampanské nájdete na našom eshope.
Ako si čo najlepšie vychutnať Bollinger
Príjemnú spoločnosť ani nemusíme zdôrazňovať. Vďaka jemnosti a sviežosti je Special Cuvée vhodné aj ako aperitív a je výborným doplnkom k morským plodom a rybám. Mohutná štruktúra ho robí aj dobrým spoločníkom hydiny.
Najlepšie chutí zo špičkového pohára na šampanské alebo na ročníkové šampanské, ideálne od firmy Riedel. Special Cuvée aj La Grande Année by malo byť servírované pri teplote 10°C, možno aj mierne viac ak chcete aby sa arómy prejavili v plnej kráse.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


