Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Pádár oživil tradíciu vinárstva v Padarovciach
Vedeli ste, že čierne ríbezle sú považované za jedno z najhodnotnejších ovocí v našom zemepisnom pásme? Patria medzi významné rastlinné antioxidanty, obsahujú dôležité vitamíny i minerály. Tie sa zachovávajú aj vo víne, ktoré sa z nich vyrába.
Obľuba ovocných vín na Slovensku rastie a Pádár je novou značkou medzi kvalitnými ríbezľovými vínami.
Ríbezľové vína Pádár sú vítaným nápojom aj ku kačacine, husacine, divine alebo dezertu.
Mladé rodinné vinárstvo Pádár v Padarovciach sa špecializuje na výrobu vín z čiernych ríbezlí. Pestuje si ich vo vlastných sadoch v prírodných podmienkach blízko Teplého vrchu, ktoré má jednu z najpriaznivejších klím na Slovensku. Celková rozloha pôdy je osem hektárov, pričom na hektári sa urodí v priemere 5 000 kg čiernych ríbezlí.
„Chceli sme skúsiť niečo nové a vzhľadom na naše korene a histórii vinárstva v Padarovciach nám prišlo rozumné vrátiť sa k tradíciám,“ hovorí Bálint Simon, zástupca rodinného vinárstva. Realizácii ešte predchádzal rozbor pôdy, ktorý potvrdil vhodnosť pestovania čiernych ríbezlí.

Kúzlo ríbezlí
Pádár oživil nielen tradíciu, ale aj bývalú hospodársku budovu, ktorú pretvoril na modernú výrobnú linku. „Snažíme sa skĺbiť tradíciu s modernými technológiami,“ vysvetľuje Bálint Simon a dodáva: „Nepoužívame žiadne koncentráty, spracovávame výlučne surovinu, ktorú si dopestujeme sami.
Bobule ríbezlí zbierame v najlepšom období, keď sú dostatočne dozreté a dohliadame na čistotu zberu bez zvyškov lístkov, konárikov či iných prímesí.“ Pádár má tak pod kontrolou všetko, čo je pre kvalitu vína kľúčové.
Vínko zreje v nerezových fermentačných nádobách a z ovocia sa lúhujú antioxidanty a kopec prospešných látok. Keď poriadne vykvasí, filtruje sa a výsledkom je chuťovo vyrovnaný produkt s vyváženým obsahom vitamínu C, železa a selénu. „Čím menej neprirodzených zásahov pri výrobe, tým je víno kvalitnejšie,“ objasňuje Bálint Simon. Obsah vitamínov a stopových prvkov vo vínach Pádár potvrdili odborníci z univerzity a akreditovaného laboratória.

Ako si najlepšie vychutnať ríbezľové vína?
Ideálna teplota pre podávanie ríbezľových vín je 10-14 °C, vtedy sa prejaví plná chuť a vôňa. Tí, čo uprednostňujú rafinované suchšie vína, môžu siahnuť po rade Exclusive, ktoré má jemne trpkastú a plne zamatovú chuť. Pre zaujímavosť, v litri sa nachádza 2,9 miligramov železa, 0,6 miligramov selénu a 33 miligramov vitamínu C.
Pre tých, ktorí majú radi sladšie a pritom svieže vína, je určený rad Premium. Toto víno môžete aj zohriať na 60 °C, a získať tak ideálny horúci nápoj, ktorý dobre padne najmä v sychravom počasí. Liter sladšieho vína Pádár obsahuje 2,7 miligramov železa, 0,5 miligramov selénu a 26,5 miligramov vitamínu C. Ríbezľové vína Pádár sú vítaným nápojom aj ku kačacine, husacine, divine alebo dezertu.
Rozmýšľate nad vhodným darčekom? Fľašou kvalitného ríbezľového vína určite potešíte. Ríbezľové víno obľubujú dámy, ale čoraz viac priaznivcov má aj medzi pánmi. Ich pitie sa stáva trendom.


Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


