Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
KOVAL – prvý liehovar v americkom Chicagu od polovice 19. storočia
V minulom desaťročí bol v Chicagu založený prvý liehovar za posledných 150 rokov, špecializujúci sa na organické whisky, likéry a destilované špeciality. Medzičasom sa firma KOVAL s viacerými medzinárodnými oceneniami prepracovala medzi špičku amerických liehovarníkov s limitovanou produkciou. Časopis Whisky Magazine prednedávnom označil liehovar KOVAL za jeden z „TOP 100 liehovarov na svete, ktoré treba navštíviť."
Názov Koval znamená „kováč“. V židovskom jazyku zároveň značí čiernu ovcu alebo niekoho, kto razí cestu vpred alebo robí niečo nové a neobvyklé. “
Zakladatelia firmy KOVAL, Robert a Sonat Birneckerovci, sa rozhodli zavesiť svoje akademické kariéry na klinec a priniesť liehovarnícku tradíciu Robertovej rakúskej rodiny do Spojených štátov. V začiatkoch podnikania sa rozhodli byť verní procesu výroby biodestilátov úplne od nuly – v porovnaní s často praktizovanými a jednoduchšími postupmi výroby z predpripravených destilátov. Ich ideou bolo priniesť nový rozmer aj do sveta whisky a dopriať tomuto destilátu nový, čistejší a ľahší štýl s rozpoznateľným rukopisom. Ochutnajte Koval spirit z ponuky nášho eshopu.
Grain to Bottle
Celý proces prípravy destilátu od zrnka až po finálny mok prebieha vo vlastnej výrobni a je starostlivo plánovaný a kontrolovaný. Začína sa zazmluvnením lokálnych pestovateľov, mletím a drvením obilovín priamo vo výrobni a končí sa destiláciou, plnením do fliaš a balením. Vo firme KOVAL veria, že výroba najlepšieho destilátu sa začína najkvalitnejšími surovinami. Preto získavajú všetky ingrediencie od biofarmárov z amerického stredozápadu, čím podporujú lokálnu ekonomiku a trvalo udržateľné poľnohospodárstvo.
Všetky enzýmy a kvasinky, ktoré používajú, sú tzv. „non-GMO“, teda geneticky nemodifikované. Voda, kľúčová surovina, pochádza z jazera Michigan a pred použitím prechádza komplexným procesom čistenia za použitia prírodnej uhlíkovej metódy. Všetky whisky z produkcie firmy sú takzvané „single barrel“ a vyzrievajú v 30-galónových barikových sudoch (113,55 l), vďaka čomu tento mok, vytvorený výhradne z jadra destilátu, nadobúda svoju charakteristickú čistú chuť a zmyselnú vôňu. Americké dubové sudy, ktoré používajú, sú od firmy Barrel Mill z Minnesoty. Každý zo sudov sa použije len jedenkrát, aby whisky, ktorá v nich zreje, získala z dubového dreva čo najplnšie chuťové a aromatické vlastnosti.
Pojem „single barrel“ značí, že whisky pochádza zo špecifických barikových sudov a všetky vyprodukované fľaše sú očíslované. Pôvodom je preto každý destilát KOVAL ľahko identifikovateľný – ku konkrétnemu barelu a dokonca k špecifickej dodávke výrobných ingrediencií od bioproducentov. Každá jedna fľaša z produkcie tejto firmy je certifikovaná ako „Certified Organic by Midwestern Organic Services Association (MOSA)“, ako aj Kosher certifikovaná Ortodoxnou úniou (OU). Produkcia firmy KOVAL sa destiluje v na mieru vyrobených prístrojoch od nemeckej firmy Kothe Destillationstechnik, špeciálne na prípravu whisky a brandy.
Za značkou Koval stoja mená zo "starého sveta"
Dr. Robert Birnecker, hlavný liehovarník a riaditeľ firmy, je dnes jedným z najvýznamnejších liehovarníckych expertov v USA a medzinárodne známym konzultantom. Počiatočné skúsenosti nadobudol v známej rodinnej liehovarníckej firme starých rodičov, kde im pomáhal, a neskôr pri práci s európskym liehovarníckym guru, doktorom Klausom Hagmannom, na vývoji fermentačných techník pre remeselné liehovary. Robert je držiteľom viacerých certifikátov z hlavnej rakúskej univerzity v liehovarníckej technológii – Höhere Bundeslehranstalt und Bundesamt für Wein- und Obstbau Klosterneuburg.
Vďaka jeho technickej expertíze a kreativite získala firma početné národné a medzinárodné ocenenia a dnes pôsobí aj ako liehovarnícky inštruktor v inštitúte Siebel v Chicagu. Počas svojej kariéry pomohol založiť a rozvinúť viac ako 90 remeselných liehovarov v USA a Kanade.
Zaujímavosťou je, že Robert pred založením svojej firmy pôsobil ako zástupca tlačového tajomníka pre Rakúsku ambasádu vo Washingtone DC. Za jeho rozhodnutím venovať sa naplno výrobe destilátov stála jeho vášeň pre tradičné remeslá, ako aj túžba a hrdosť spojená s rodinnou firmou, ktorá stelesňuje pravý americký sen.
Čierna ovca medzi whisky
Manželka Roberta, doktorka Sonat Birnecker a prezidentka firmy KOVAL, získala titul MSt z univerzity v Oxforde a doktorát z univerzity v Londýne, viac ako dekádu svojho života sa venovala učiteľstvu na americkej a nemeckej pôde. V roku 2008 však prišiel obrat v jej kariére a možnosť pracovať s manželom na novom projekte. Sonat má dnes vo firme pod palcom produktový vývoj a dizajn, distribúciu a marketing.
Okrem toho je spoluzakladateľkou Kothe Distilling Technologies – startupovej konzultačnej firmy, ktorá taktiež reprezentuje viaceré technologické firmy v brandži vrátane špičkového nemeckého výrobcu destilačných prístrojov Kothe Destillationstechnik.
Názov Koval je odvodený od viacerých východoeurópskych jazykov, v ktorých podobne ako v slovenčine znamená „kováč“. V židovskom jazyku zároveň značí čiernu ovcu alebo niekoho, kto razí cestu vpred alebo robí niečo nové a neobvyklé. Starý otec Sonaty, Robertovej manželky, získal prezývku koval už ako 17-ročný, keď na prekvapenie jeho rodiny emigroval z Rakúska do Chicaga a založil tam začiatkom minulého storočia veľmi úspešnú liehovarnícku firmu. Zhodou okolností aj priezvisko Robertovej rodiny je Schmied, čo v nemčine taktiež znamená kováč. A tak bol názov firmy jednoducho vyriešený!
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



