Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

MALBEC - odroda vína, ktorá je opäť na výslní
Víno Malbec sa objavilo akoby z ničoho nič a rýchlo sa stalo jedným z najpopulárnejších červených vín súčasnosti.
Je príjemné, ľahko sa pije a je také obľúbené, že si je len ťažké predstaviť dobu, keď Malbec nebol v ponukách vínoték.
V Argentíne pestuje viac než 75 percent svetovej produkcie Malbecu.
Malbec je známy vďaka svojej plnej chuti tmavého ovocia a dymovej dochuti a ponúka skvelú alternatívu k drahším Cabernetom Sauvignon či Syrah. Za jeho popularitou sa však skrýva viac než len nízka cena.
Objavte Malbec v našom eshope.

Pôvod odrody Malbec
Malbec pochádza, ako inak, z Francúzska, kde sa primárne používal ako súčasť zmesi do Bordeaux. Hoci má hrozno vynikajúci potenciál na produkciu čistého vína, pestuje sa len v jednom francúzskom regióne, Cahors, a až donedávna ho spoza hraníc tejto južnej oblasti ani nevyvážali.
Hlavným dôvodom bola jeho náchylnosť na choroby a hnilobu. Korene viniča Malbec totiž nereagujú dobre na francúzske podnebie, ľahko hnijú, a tak sa mohlo stať, že vinári stratili všetku úrodu tesne predtým, ako boli pripravení na zber.
Vinári sa preto báli použiť vzácnu pôdu na ovocie, ktoré sa mohlo ľahko zneškodniť, a preto ho zvyčajne vysádzali len toľko, aby sa dal použiť na zmiešavanie. Ak, pravda, prežil až do zberu. Napriek tomu, keď sa v polovici devätnásteho storočia skupina argentínskych vinárov spýtala francúzskeho odborníka na víno Michela Pougeta, ktorý vinič by im odporučil pestovať, aby zlepšili kvalitu argentínskeho vína, Pouget bez zaváhania povedal Malbec. Jeho hrozno má tenkú šupku a potrebuje viac slnka ako napríklad taký Cabernet Sauvignon alebo Merlot.

Malbec putuje z Francúzska do Argentíny
Odrezky z vínnej révy z Francúzska sa dostali do Argentíny, do vinárskeho regiónu Mendoza. A ako Pouget predpokladal, Malbecu sa v horúcich teplotách a vysokej nadmorskej výške regiónu začalo dariť.
Táto odroda sa doslova a do písmena stala vlajkovou loďou celého argentínskeho vinárstva a je najobľúbenejším vínom krajiny. Dnes sa v Argentíne pestuje viac než 75 percent svetovej produkcie Malbecu, vo vysokých nadmorských výškach prospieva.
V nižších nadmorských výškach sa mu totiž až tak nedarí produkovať kyslosť, ktorú potrebuje na vytvorenie skvelej chuti a dlhotrvajúceho vína.

Ako chutí Malbec
Keďže krajiny majú rozličné podmienky, Malbec z Argentíny chutí inak ako ten z Francúzska. Malbec je niekedy označovaný za „čierne“ víno pre svoju veľmi tmavú, koncentrovanú farbu s fialovými okrajmi. Vo vôni sa kombinujú tóny tmavého zrelého ovocia, fialiek a ostružín. Chuť je postavená často na pevnej trieslovinovej štruktúre, vďaka ktorej sa Malbec skvele hodí k tradičným latinsko-americkým pokrmom – steakom.
No zatiaľ čo argentínsky Malbec je ovocný, Malbec z Francúzska je úplne opačný. Z regiónu Cahors pochádza víno s príchuťou trpkej černice, čiernej slivky a s pikantnou kyslosťou, ktorá sa na začiatku často označuje ako zelená. Vzhľadom na ich mierny tanín a kyslosť s nižším alkoholom francúzske Malbec vína majú tendenciu starnúť dlhšie.
No aj po jeho znovuobjavení v Argentíne sa Malbec konzumoval zvyčajne len lokálne, vyvážal sa len veľmi málo. Keďže víno takmer výlučne zostávalo v krajine, neustále sa zlepšovalo. Po roku 2000 začali stúpať ceny vína vyrobeného v Európe a v USA a mnohí konzumenti začali hľadať cenovo prijateľnú alternatívu. A tak pre nás všetkých objavili Malbec, víno, ktoré sa hodí takmer ku každému jedlu a na každú príležitosť. Na zdravie!
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.