Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Ríbezľové víno získalo zlatú medailu
Slovenské ovocné vína sú oceňované po celom svete. Jedným z príkladov sú vína vinárstva Miluron, ktoré nedávno získali krásne ocenenia.
Už ste objavili pozitívny vplyv ríbezľáku na zdravie?
Ríbezľové víno obľubujú dámy, ale čoraz viac priaznivcov má aj medzi pánmi.
Bratislavské vinárstvo Miluron na prestížnej medzinárodnej súťaži Terravino v Izraeli získalo zlatú medailu s vínom z čiernych ribezlí. To isté víno získalo nejvyššie ocenenenie zámorskej súťaže Great America 2019.
Ďalšie zlato získalo i sladké víno Bazovinka, a to v súťaži Finger Lakes International Wine Competition 2019 v USA a Patriot Čučoriedkové víno v súťaži v San Franciscu. Všetky vína nájdete v našom eshope.

Miluron miluje ovocie
Miluron je mladé slovenské vinárstvo, ktoré sa snaží svojim inovatívnym prístupom priniesť nové nepoznané chute. Vinárstvo je zamerané na výrobu ovocných vín, čím zaručuje vysokú profesionalitu a kvalitu v tejto oblasti. Dobrý nápad, šikovné ruky a chuť spraviť niečo výnimočné spojila tých správnych ľudí do značky "miluron".
Tradičná receptúra predkov dala základ pre vznik obľúbeného čučoriedkového vína a kreativita technológov priviedla Miluron k rozšíreniu sortimentu o brusnicové víno, víno z čiernych ríbezlí a ďalšie. Cieľom je vyrábať exkluzívne ovocné vína z poctivých surovín zo Slovenska.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


