Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Úspech pre víno Emiliana Gê
Emiliana je najväčšie organické vinárstvo vo svete. V roku 2003 prvý krát uviedla na trh ikonické víno Gê. Assamblage troch modrých odrôd Syrah, Carménere a Cabernet Sauvignon z oblasti Colchagua Valley. Vinohrady sú obhospodárované v biodynamickom režime. Víno je držiteľom certifikátu Demeter. Gê sa stalo prvým biodynamickým vínom Latinskej Ameriky.
Spoločnosť Corner & Co. už niekoľko rokov spolupracuje s čílskym vinárstvom Emiliana.
Dvaja poprední vínni kritici Tim Atkin a James Suckling udelili v tomto roku 2019 vínu Gê ročník 2016 - 95 a 96 bodov. James Suckling povedal o víne: „Dominancia korenia, drobného tmavého ovocia a kvetinových tónov. Plné telo, bohaté až mäsité s ovocným charakterom a mäkkou tanínovou štruktúrou. Dlhý záver. Teraz pripravené na pitie.“
Vína z vinárstva Emiliana nájdete v našom eshope.
Výnimočné víno
Podľa slov winemakera vinárstva Emiliana Noelia Orts je Gê jedinečné víno, ktoré vzniká podľa zásad biodynamického režimu. „Práca s týmto vínom je špeciálna od rezu až po fľašovanie. Všetko sa robí podľa lunárneho kalendára. Biodynamické prístupy umožňujú vinohradom dosiahnuť prirodzenú rovnováhu. Vďaka tomu je víno prirodzené a odráža charakter terroiru. Slovo Gê pochádza z gréčtiny a znamená zem.“
Na našom eshope si môžete objednať Gê 2013 a 2012.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


