Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Pinot Noir – odroda vína. Dokonalosť možno naozaj existuje!
Existuje dokonalý Pinot Noir? Porozumieť tejto odrode je celoživotným štúdiom a vyrábať ho výsadou a umením zároveň. Nie každý vinohradník a vinár má to šťastie. Hovorí sa, že pokiaľ sa to podarí – cesta späť neexistuje...
Inšpirujte sa výberom najlepších vín odrody Pinot Noir. Pozrite si top výber z celej planéty.
Pinot Noir je unikátna francúzska modrá odroda, ktorá v prvom rade reflektuje svoj pôvod. Pinot je ušľachtilý, elegantný, púta pozornosť avšak jeho pestovanie si vyžaduje správnu polohu a jeho spracovanie skúseného vinára s citom. Z tejto komplikovanej odrody sa produkujú najdrahšie vína sveta, je najrozšírenejšou odrodou /38%/ v oblasti Champagne.
Na výrobu šumivých vín sa používa okrem Francúzska napríklad aj v Taliansku /Franciacorta/ a v Anglicku. Najpopulárnejší je Pinot Noir vo svojej červenej podobe. Celkovo sa na svete pestuje na ploche 98 743ha, najviac vo Francúzsku, kde v oblasti Côte d´Or v Burgundsku má najlepšie podmienky pre pestovanie.
Chladnejšia klíma, mierne juhozápadné svahy s dostatkom vápenca v pôde. Okrem Burgundska sa Pinot pestuje v Alsasku, Sancerre a Languedoc-Roussillon.
Ako chutí Pinot Noir
V Burgundsku Pinot Noir zreje v burgundských dubových sudoch /piece – 228 l/ 12 až 24 mesiacov a fľašujú sa nefiltrované. Tieto vína sú bohaté s dostatočným ovocným základom, pevnou trieslovinou. Najlepšie vína dosahujú vrchol po 20 až 30 rokoch. Ďalším štýlom sú Pinoty z Nového sveta.
Senzoricky bohaté a intenzívne v mnohých prípadoch s vyšším alkoholom, sladkými tanínmi a vanilkovo „kokosovým“ prejavom. Do tretice sú to ľahké, svieže Pinoty väčšinou z chladnejších oblastí a pripravené hneď na pitie.

Rulandské modré na Slovensku a v iných krajinách
Nasleduje USA, Kalifornia– Sonoma, Santa Rita Hills,Russian River Valley, Anderson Valley, Oregon – Willamete Valley, Dundee Hills), Nemecko / Ahr, Baden, Rheinhessen, Pfalz/, Nový Zéland /Central Otago, Marlborough, Nelson), Taliansko /Alto-Adige, Friuli, Lombardia/, Austrália /Victoria – Gippsland, Yarra Valley, Tasmania), Čile /Aconcagua, Casablanca/, Argentína a Južná Afrika /Walker Bay/.
Skvelé vína sú tiež v Česku, Rakúsku, Švajčiarsku, Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku, Moldavsku, Slovinsku /oblasť Goriška Brda/, Chorvátsku, Kanade /Ontario/ a Oregon. Pinot Noir sa tiež pestuje v Belgicku, Holandsku, Dánsku, Číne, Libanone...
Pinot sa nachádza na 10. mieste spomedzi všetkých odrôd. Dokonca má aj svoj medzinárodný deň a to 18. augusta. Na Slovensku sa Rulandské modré pestuje na ploche cca 230 ha. Povolené máme dva klony. Do listiny registrovaných odrôd bola zapísaná v roku 1941.
Aká je cena vína Pinot Noir?
Servírovať Pinot Noir je pre každého someliéra sviatkom. Veľmi dôležitá je teplota podávania, typ a tvar kalicha je taktiež nevyhnutným predpokladom pôžitku. Ideálny je kalich na burgundské víno s veľkorysým pomerom vína a vzduchu. Dekantácia najlepších vín z Pinotu Noir nie je podmienkou, skôr mu ubližuje ako prospieva.
Ceny kvalitných vín z odrody Pinot Noir, hlavne z Burgundska alebo Kalifornie, nepatria medzi nízke. Vína kategórie Grand Cru je problém kúpiť pod 100 eur za fľašu. Dopyt po najlepších vínach stále rastie, takže možno očakávať ďalší nárast cien. Aj najdrahšie vinohrady na svete sú vysadené práve touto odrodou. Ich cena v Burgundsku a oblasti v Champagne dosahuje 2 mil. eur za hektár.
Odpoveď na otázku, či existuje dokonalý Pinot Noir, nejestvuje. Odpoveď na otázku, či existuje dokonalé víno môže mať riešenie – kvalitné vína z Pinotu Noir sú blízko ekvivalentu dokonalého vína. Majú v sebe niečo, čo provokuje a upokojuje zároveň.

Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


