Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Zoznámte sa s vinárom - Vinárstvo Frtus Winery
Rodinné vinárstvo Frtus vzniklo v roku 2008, keď bratia Frtúsovci vyrobili svoje prvé víno. My sme vyspovedali majiteľa a zakladateľa vinárstva Rada Frtúsa.
Vinárstvo sídli v malej obci Podlužany pri Leviciach v Nitrianskej vinohradníckej oblasti. Aké sú ich vína a plány do budúcnosti? Prečítajte si náš rozhovor s Frtus Winery.

Ako by ste charakterizovali filozofiu vinárstva Frtus Winery, pre koho sú Vaše vína určené?
Ako napovedá náš firemný slogan, prinášame originálne víno pre originálnych ľudí... Ľudia, ktorým bude naše víno chutiť, sú pre nás tí originálni ľudia a my urobíme všetko preto, aby mali vzťah k značke a k nám vinárom. Aby nás ako tvorcov spoznali, zdieľali s nami výrobu a verili nám. Verili, že víno robíme s najlepším vedomím a svedomím, že sa ho nesnažíme oklamať ničím, čo by narušilo charakter vína. U nás také niečo nepripadá do úvahy.
Jednoducho hľadáme ľudí, ktorí si vážia samých seba a chápu, že na to, aby sme niečo vyrobili, musíme vyvinúť enormné úsilie z úprimného srdca.
Koľko vinohradov dnes vlastníte a kde? Plánujete do budúcna prikúpiť ďalšie vinohrady?
Dnes sme v štádiu prípravy výsadby vinohradov v rozlohe 13 ha. Práve sme zapracovali do pôdy makro a mikro živiny a maštaľný hnoj, na jeseň budeme rigolovať a na jar vysádzame. Celý tento projekt sme pripravovali 6 rokov. Vinohrad sa bude nachádzať v katastri Rybník čo je prvá vinohradnícka obec v Tekovskom regióne na južnom svahu štiavnických vrchov. Celý priebeh bude možné sledovať na našich stránkach Frtus Winery.
Vašou odrodou číslo jedna je Pesecká Leánka, s ktorou ste sa dostali do povedomia zákazníkov. Prečo práve Pesecká Leánka? Išlo viac o marketing (myslím na billboard s peknou slečnou) alebo Vám táto odroda učarovala?
Pesecká leánka je odroda, ktorú vyšľachtili vo Veľkom Peseku pri Leviciach a v našom regióne je asi najznámejšia odroda, z ktorej naši predkovia robili víno. Leánka je slovo prevzaté z maďarského názvu “leanyka” dievča. Čiže Pesecká leánka je dievča z Peseku. Prišlo nám preto prirodzené, prirovnať Peseckú leánku ako krásne mladé dievča, ktoré vás očarí na prví pohľad. Také je aj naše víno. Čiže čisto pragmatické prirovnanie.
Vaše vinárstvo sa orientuje najmä na slovenské novošľachtence – Dunaj, Hron, Mília, Noria. Ako sa Vám s nimi pracuje a aký potenciál v nich vidíte?
Myslím že Dunaj a Hron sú veľmi perspektívne modré novošľachtence a spolu s Frankovku modrou sa nám osvedčili ako najlepšie pre našu polohu a vo vzťahu k pôdnemu profilu aký tam máme. Dali sme si urobiť detailný rozbor pôdy celej parcely pedológmi za prítomnosti pána Krausa, s ktorým sme po dôkladnej analýze tieto charakteristiky preberali. Z bielych novošlachtencov Noria, má krásne kyseliny a štruktúra vína má vysoký potenciál.
Milia sa nám tam hodí lepšie ako Devín a dosahuje lepšie výsledky vo vinohrade, preto ju aj budeme vysádzať. Nehovoriac o aromatike a charaktere vína, ktoré máme z oblasti Rybníka vyskúšané. Myslíme si, že nič lepšie nemôžeme spraviť ako ich tam vysadiť.
Ktorý úspech je pre Vás ten najväčší, čo sa týka vín?
Pre mňa je úspech ak naše vína chutia ľuďom, čo zatiaľ vyzerá že tak je. Všetko ostatné je sekundárne. Čo sa týka hodnotení profesionálov máme úspešné hodnotenia zo zahraničia aj to, že za posledné 3 roky sme sa vždy umiestnili v národnom salóne vín.
Každý človek potrebuje občas povzbudiť a naštartovať, čo je Vašou motiváciou?
Motiváciou je ak môžete vytvoriť niečo, čo neskôr môžete niekomu odprezentovať ako svoje dielo. Prirovnal by som to k umelcom. Víno je umelecké dielo a my dostaneme raz do roka príležitosť niečo vytvoriť. A následne to majú ľudia možnosť zhodnotiť, či sa im naša práca páči alebo nie.
Kto je podľa Vás osobnosťou, inšpiráciou vo svete vína?
Asi by ste čakali, že poviem niekoho konkrétneho. Pre mňa je osobnosť každý, kto to s vínom myslí seriózne, vážne a nesnaží sa hľadať kratšiu cestu. Pristupuje k tomu s úctou a rešpektom a nesnaží sa prezentovať že on je ten, kto je osobnosť v regióne, na Slovensku či vo svete. Toto sú pre mňa osobnosti a väčšinou sú menej známe.
V portfóliu aktuálne ponúkate vína z 11 odrôd. Do budúcna počítate sortiment ponechať, zmenšiť, či zväčšiť? Prezraďte, aké novinky chystáte pre Vašich zákazníkov, na čo sa môžu tešiť?
Viac vín určite nebude skôr naopak, bude ich menej. Zákazníci sa ale rozhodne môžu tešiť na Noriu 2018, ktorá je v stále v sude kombinácia agát-dub.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





