Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Najlepšie portugalské vinárstva
Prísť do Portugalska a neochutnať miestne vína by bol určite hriech. Výsledkom sú moderné vína vo všetkých štýloch. Ak sa práve nechystáte cestovať do tejto krajiny, vína si môžete kúpiť aj u nás. Ponúkame vám pár overených typov.
Vína, ktoré neprehliadnite
Prats & Symington spojenie dvoch vinárskych tradícií. Symington Family Estates patrí k najlepším svetovým výrobcom prémiového portského vína, je popredným vlastníkom viníc v údolí Douro a výrobcom portugalských vín. V roku 1999 sa rodina Symington spojila s rodinou Prats z Bordeaux. Prvým vínom Prats & Symington bolo víno Chryseia 2000, ktoré získalo medzinárodné uznanie.
Odvtedy sa Chryseia a jej druhé víno, Post Scriptum neustále objavujú medzi najhodnotnejšie vína Douro. Chryseia bola prvým portugalským „ne-portským“ vínom, ktoré sa umiestnilo vo výročných 100 najlepších vínach časopisu Wine Spectator. Prats & Symington sú majiteľmi najväčšieho vinohradu v Douro 42 hektárovú vinicu Roriz - Quinta de Roriz. Tento historický vinohrad pochádza z roku 1565 a už dlho je známy kvalitou svojich vín.
Prečítajte si viac o portugalskej kuchyni a miestnych špecialitách na Taste & Enjoy.
Novinka Quinta do Crasto
Vinárstvo Quinta do Crasto sídli v Portugalsku, na ľavom brehu rieky Douro. Rozlieha sa na území 146 hektárov, pričom 114 hektárov tvoria vinohrady. Názov Crasto pochádza z latinského castrum, čo znamená „rímska pevnosť“. V roku 1981 začali vyrábať okrem portského aj vína Douro DOC.
Napriek použitiu najmodernejších technológií si Quinta do Crasto stále zachovala svoju tradičnú metódu šliapania hrozna nohami, ktorá sa uskutočňuje v žulových nádržiach nazývaných lagares. Výsledkom tejto práce sú vína najvyššej kvality Douro ako Flor de Crasto, Crasto Douro Red, Crasto Douro White, Quinta do Crasto Douro Reserva Old Vines a vína "Single Vineyard" pochádzajúce z jedného vinohradu ako sú portské vína Late Bottled Vintage a ročníkové portské. Prečítajte si viac o Quinta do Crasto.
Vinárstvo W & J Graham´s
História W & J Graham´s siaha do prvej polovice 19. storočia. V roku 1890 vinárstvo postavilo impozantnú pivnicu vo Vila Nova de Gaia s úchvatným výhľadom na Porto. Najlepšie vína pochádzajú z Quinta dos Malvedos, ktorú Graham´s kúpil v roku 1890. Graham´s je dôležitý obchodník s vínom nie len v oblasti, ale s vplyvným hlasom aj mimo krajiny. Je známy vo svete pre svoju kvalitu najmä ročníkových vín.
V pivniciach zrejú vína od roku 1882. Od roku 1970 patrí Graham´s pod Symington Family Estates, ktorá vlastní vyše 1000 ha vinohradov v oblasti s postupným prechodom na organické pestovanie viniča. Paulovi Symingtonovi udelil časopis Decanter v roku 2012 titul Man of the Year. Graham´s bolo obľúbeným portským Sira Winstona Churchilla.
Vinárstvo Blandy´s
Blandy´s je najväčší producent prémiovej Madeiry. Bol založený Johnom Blandym v roku 1811 a dodnes je riadený jeho potomkami. Pôvodný názov - Madeira Wine Company bolo združením výrobcov a vývozcov vín z Madeiry. Vznikol v roku 1913. V súčasnosti ma najväčšie obchodné zastúpenie s Madeirou. Blandy´s patrí pod skupinu Symington.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.







