Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Kvalitné víno za rozumnú cenu
Aká je cena, ktorú je zákazník ochotný zaplatiť za víno? Aké víno je pre bežného človeka lacné a naopak drahé? Existuje veľa vín s výhodným pomerom cena a kvalita, poďte sa pozrieť, ktoré sa určite oplatí ochutnať.

Čo sa týka najlacnejšieho vína na trhu, určite stále vedie sudové víno, ktoré sa predáva v litrovej fľaši a cena za 1L je od 1,50 do 2eur. Sudové víno dnes môžete okrem obchodu kúpiť aj v drogérii alebo v pohostinstve. Tu sa o pôvode vína a kvalite vína neoplatí diskutovať. Existencia sudových vín čiastočne odráža nevedomosť slovenských zákazníkov.
Alternatívy k drahým vínam
Kvalitné víno za rozumnú cenu si môže kúpiť aj zákazník, ktorý naozaj vínu nerozumie. Stačí mať lojálneho obchodníka. Vzdelaný a informovaný klient nie je ochotný zbytočne platiť za značku, ale dokáže si vybrať víno v podobnej kvalite za prijateľnú cenu. Napríklad Sassicaia, „supertoskánec“, aj vďaka výbornému marketingu sa jeho cena v priebehu niekoľkých rokov vyšplhala na takmer 300 eur za fľašu. Zákazník, ktorý vínu rozumie si ho pravdepodobne nekúpi. Ornellaia je skvelé víno no v tejto senzorickej kvalite existujú vína z podobných odrôd a za podstatne lepšiu cenu.
Samozrejme i vo Francúzsku sú veľmi drahé, ale aj lacné vína a treba mať vedomosti na to aby ste zbytočne nekupovali mačku vo vreci. Existuje veľa alternatív k drahým vínam, ktoré majú skôr zberateľskú hodnotu. Značku vína a teda jeho cenový rast sprevádza aj jeho priestor pre vyzrievanie či investičný potenciál. Podobným príkladom ako Sassicaia je Château Petrus. Ak nechcete minúť za víno niekoľko stoviek až tisíc eur, skúste vína ako Le Puy alebo Château Beau-Séjour Bécot.

Populárne Primitivo
Dnes sú na Slovensku veľmi populárne červené, ťažké a bohaté vína z odrody Primitivo. Dokonca i niektorí slovenskí vinári sa snažia svojimi vínami k nim priblížiť, čo je škoda, pretože podobných vín je vo svete veľa. Dnes už v supermarkete môžete kúpiť Primitivo za 4 eurá a vo vinotéke aj za 30. Ktoré je lepšie? Samozrejme to, kde máte garantovaný pôvod a výrobcu. Primitivo za 4 eurá v supermarkete môže byť v kvalite nepríjemným prekvapením.
Výhodou je, že sa predáva v sklenenej fľaši. Recept na výrobu takýchto vín: Hrozno pochádza z rôznych častí Apúlie a vyrába ho nejaký anonymný fľašovateľ niekde na severe Talianska. Najlepšie Primitivo pochádza z oblasti Primitivo di Manduria DOC. Ak chcete ochutnať víno podobného štýlu, skúste z Veneta Amarone della Valpollicela Classico alebo zo Sicílie Nero d´Avola. Podobný štýl majú i vína z južnej a severnej Ameriky – vína z odrôd Tannat, Zinfandel alebo Malbec.
Na rozdiel od zahraničných turistov, ktorí hľadajú slovenské rizlingy, Slováci skôr uprednostňujú rakúske a nemecké.
Záujem o Rizling narastá
Čo sa týka bielych vín, na Slovensku pomaly slabne vlna novozélandských Sauvignonov a nahrádza ho odroda typická i pre Slovensko, je to Rizling rýnsky. Rakúsko a Nemecko má svoju vlastnú klasifikáciu a dokonca i apelácie, ktoré sú vhodné práve pre rizling.
Jedno z najdrahších sladkých vín je práve z tejto odrody. Na Slovensku máme veľmi dobré podmienky na pestovanie rizlingu s rôznym charakterom, iný je zo Modry a iný z Pezinka alebo Priekopy. Aj tu žiaľ cena zohráva hlavnú úlohu.

No a ako je to s alternatívou pre sudové vína za euro a pol? Zdá sa, že po vzore zo sveta to bude osveta spojená s prísnejšími podmienkami pre predaj podobne „ zvláštnych“ vín. Výborným riešením je ich plnenie ako Bag-in-Box, teda s rukopisom ich autorov.
Rada na záver, keď kupujete víno, vždy nad kúpou premýšľajte, nenechajte sa ovplyvniť akciovou cenou, tvarom fľaše alebo zábavnou etiketou. „Príbeh“ či ocenenia na fľaši sú len marketingovým doplnkom.
Ak neviete, nie je hanbou spýtať sa someliera. Aj keď existuje veľa vín s výhodným pomerom cena/ kvalita, najlacnejšie vína sú ako lacné autá. S radosťou ich zákazník kupuje a s ešte väčšou sa ich zbavuje...
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


