Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Prípitok na Silvestra. Bude to Prosecco, slovenský sekt alebo šampanské?
Silvester je spojený s oslavou príchodu Nového Roka. Väčšina ľudí trávi Silvestra s rodinou alebo priateľmi v meste, na chate alebo sa vyberie stráviť tento čas mimo Slovenska.
Nech ste už kdekoľvek, o polnoci si všetci pripíjame na Nový Rok.
Podľa štatistík sa cez silvestrovskú noc vypije najviac bubliniek za celý rok. Na prvom mieste v rámci Slovenska je TOP šumivým vínom Prosecco. Ľahké, svieže, postavené na ovocí, výborne sa hodí i do koktailov. Toto talianske víno sa teší u nás veľkej popularite. Na trhu je široký výber Prosecca od rôznych výrobcov a v rôznych cenových hladinách. Dávajte si však pozor pri výber, to najlacnejšie Prosecco nemusí byť naozaj Prosecco, ale len perlivé víno z Talianska s označením Frizzante.
Najvyššie označenie pre Prosecco je DOCG a zahŕňa 2 malé oblasti - Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG /Cartizze/a Asolo Prosecco DOCG. Typ na Silvestra - Reya Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG, Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut DOCG.
TIP: Inšpirujte sa výberom najlepších šumivých vín, sektov, prosecca a šampanského od someliérky Top výber šumivých vín a champagne.
Slovenské sekty
Ak chcete vyskúšať niečo nové z Talianska, skúste Franciacortu z oblasti Lombardia. O Franciacorte sa hovorí ako o talianskom Champagne a pomaly si získava svojich zákazníkov. Šumivé víno vyrobené tradičnou metódou hlavne z odrody Chardonnay, v menšej miere Pinot Blanc a Pinot Noir. Franciacorta je v Taliansku najobľúbenejším šumivým vínom. Odporúčam vyskúšať Ca' del Bosco Cuvée Prestige, ktorá bola v roku 2018 zaradená medzi top 10 talianskych vín.
Najpredávanejším slovenským sektom je sladký sekt v kategórii Doux od nášho najväčšieho producenta šumivých vín a nájdete ho v každom supermarkete. Ak ho popíjate celý večer vo väčšom množstve, ráno vám to vaše telo vráti. Vyberte si skôr sekt, ktorý je vyrobený tradičnou metódou a s nižšou dossage v kategórii extra brut alebo brut. Pomaly pribúda naozaj pár zaujímavých sektov od menších slovenských vinárov , ktoré sú vyrobené priamo u vinára vo veľmi dobrej kvalite. Vyskúšajte Hacaj Chardonnay Extra Brut 2016, Pavelka Sekt Blanc de Blancs Brut, Nichta Sekt Pesecká leánka Brut.
Ak chcete vyskúšať niečo nové z Talianska, skúste Franciacortu z oblasti Lombardia.
Silvester a champagne
Vo svete patrí k najtradičnejším prípitkom Champagne, najmä vo Francúzsku. Príchod Nového Roku si zaslúži, aby sme si aspoň raz za rok dopriali klenot medzi šumivými vínami. Určite však nekupujte hneď to najdrahšie ročníkové alebo prestížne Champagne, pokiaľ to bude Vaše prvé Champagne v živote.
Na začiatok investujte radšej do základných Champagne, spoznávajte a učte sa. Svet Champagne je veľmi zaujímavý až dobrodružný.
Champagne je oblasť vo Francúzsku, ktorá ako jediná má právo používať názov Champagne. Pre ženy odporúčam ovocno kvetinový štýl Champagne, ktorý tvorí žena, enologička Caroline Latrive - Champagne Ayala Brut Majeur Brut a pre mužov plný štýl Champagne - Champagne Bollinger Special Cuvée Brut.
Prípitok so šumivým vínom je kľúčový okamih Silvestra, kedy sa zamyslíme nad uplynulým rokom a tešíme sa na to, čo nám prinesie ten nový, hlavne zdravie a veľa vínnych zážitkov. Lúčime sa so starým rokom a vítame ten nový 2020.

Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





