Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Praktické doplnky pre milovníka vína
Someliérska vývrtka, nádoba na ľad, poháre na víno, karafa, vákuové zátky, vinotéka... čo všetko by mal mať doma správny milovník vína? Nie je vždy dôležité mať všetko, ale správne tieto veci aj použiť.

Chladnička na víno
Ak si pomaly vytvárate doma svoj ucelený archív vín (čo je chválitebné) a nemáte v dome vyhovujúcu pivnicu, je vhodné investovať peniaze do kúpy vinotéky – chladničky na víno. Na trhu je dnes dosť ponúk, netreba sa unáhliť a radšej správne vybrať. Vo vinotéke by sa mala dať nastaviť teplota pre jednotlivé druhy vín.
Fľaše by mali byť uchovávané vo vodorovnej polohe. Vstavaná vinotéka môže dokonca nahradiť aj stenu v obývačke, môžete do nej vstúpiť aj s návštevou a vybrať si víno. Na bežnú konzumáciu bez archivácie vám stačí vinotéka na 30 fliaš.
Dôležitý parameter je aj ich energetická náročnosť. Pokiaľ však plánujete väčšiu zbierku vín, je nevyhnutné investovať do uskladnenia. Niektorí predajcovia alebo vinárstva ponúkajú možnosť uskladnenia vo svojej pivnici s ideálnymi podmienkami pre vyzrievanie.
Poháre na víno a karafa
Povinnou výbavou sú správne poháre /kalichy/ na víno. Dôležité je mať správnu päťku, to znamená, poháre na šumivé, biele, červené /typ Bordeaux a Bourgogne/ a sladké víno. Samozrejme v rámci pohárov sa môžete nechať uniesť a kúpiť si pohár na každú odrodu zvlášť.
Spoločnosť Corner & Co. dlhodobo spolupracuje s firmou Riedel, ktorá práve túto možnosť ponúka. Niektoré vína je potrebné dekantovať, čiže preliať do karafy. Na dekantáciu vína je potrebná karafa. Vyberajte typ karafy, ktorý je funkčný a dobre sa čistí. Dizajnové kreácie sú pekné ale len málo sklárskych producentov ich kombinuje s citom pre víno, tak ako to robí Riedel.


Someliérska vývrtka
Na otváranie vín je potrebná somelierska vývrtka (nôž) a pri starších vínach sa používa planžetový otvárač. Somelierska vývrtka býva celokovová s dvojstupňovým (kĺbovým) otváračom a orezávačom na záklopku.
Špirála je z teflónu. Planžetový otvárač sa používa pri starších vínach, kde korok môže byť deformovaný a pri otváraní by sa vám mohol zlomiť. Vývrtky na víno sa používajú od 19. storočia a ich zberatelia sa chvália rôznymi tvarmi a materiálmi. Dôležité je aby bola praktická a bezpečná.
Zátky na víno a stopper
Ďalšou dôležitou pomôckou sú zátky na uchovávanie vín počas niekoľkých dní. Pre šumivé vína sa používajú kliešťové zátky, známe ako „stoper“. Na tiché vína sú vhodné gumové zátky s pumpičkou na odsatie vzduchu. Ide však len o krátkodobé riešenie a závisí to aj od typu vína. Niektoré vína oxidujú rýchlejšie, ale správnym skladovaním v tmavom prostredí a chlade sa jeho kondícia predĺži.
Vynikajúcim pomocníkom, najmä ak chcete ochutnať víno bez toho, aby ste ho otvorili fľašu, je prístroj Coravin. Je to veľmi dobrý pomocník s ktorým sa dajú ochutnať vína určené na dlhodobú archiváciu. Viac o Coravine sa dočítate v článku.
Pri servise vína je veľmi dôležitá teplota a treba ju aj udržiavať počas celého servisu. Ak otvoríte fľašu šumivého, bieleho alebo sladkého vína, je potrebné použiť nádobu na ľad, aby víno malo stále správnu teplotu. V nádobe okrem ľadu musí byť aj voda. Čo sa týka plnších bielych a ľahších červených vín, stačí ak fľašu odložíte do miestnosti, kde je nižšia teplota.
A nezabudnite, k vínu patrí dobré jedlo a ľudia, aby sa vytvorila príjemná atmosféra.

Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


