Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Víno ako ruža
Víno, ktoré bolo navrhnuté tak, aby bolo krásne. Dno fľaše Gérard Bertrand Coté des Roses má tvar kvitnúcej ruže a jeho vrchná časť je uzavretá jedinečným skleneným uzáverom. Biele, ružové alebo červené, celá kytica vín, ktoré sú unikátne svojim dizajnom ale aj chuťou.
Someliér hodnotí Coté des Roses
Náš someliér si tento raz posvietil na ružové víno z Languedocu z vinárstva Gerard Bertrand v tvare ruže. Aké je víno Coté des Roses? Prečítajte si jeho zápisky.
„Francúzsko je domovom najkvalitnejších ružových vín vo svete, takže konkurencia je neuveriteľne veľká a pozorne sledovaná majiteľmi reštaurácii, someliermi ako aj obchodníkmi (a to nie len v lete!). Ružové vína z Languedocu predstavujú 12% podiel celej oblasti. Často sa prirovnávajú k ružovým vínam z Provence. V mnohých prípadoch sa pri spracovaní používa aj malé množstvo bielych odrôd, tie sú sporadicky vysadené spoločne s modrými.
Degustované víno Coté des Roses vzniklo ako skvelý marketingový nápad. Fľaša má tvar ruže a jej autorom má byť študent umeleckej školy. K rosé (Grenache, Cinsault, Syrah) pribudlo biele (Grenache Blanc, Rolle, Viognier) a červené (Syrah, Grenache, Mourvedre). Odrody sa zbierali a spracovávali priebežne, podľa zrelosti. Hrozno bolo pred šetrným lisovaním schladené. Po fermentácii a jemnom čírení fľašované s efektným a praktickým skleneným uzáverom. Palec hore za adjustáž.
Osobné preferencie pri hodnotení ovplyvňuje aj spôsob a štýl nastavenia "hard disku" každého jednotlivca. Výhodu majú tí, ktorí si formovali názor na rosé aj s prispením vín zo Stredomoria, Rhôny, Burgundska alebo údolia rieky Loiry.“
Vzhľad: Jemná, takmer "typicky hanblivá" ružová farba.
Vôňa: Delikátna, neafektovaná s ovocným prejavom a bylinkovo - kvetinovým vánkom.
Chuť: Suchá, kôstkovo ovocná. Svieža a nežná s broskyňovým pohladením. Grepovo – minerálny záver. Stredne dlhá dochuť.
Rastislav Šuták, someliér WinePlanet.sk a Corner & Co.
Francúzske vinárstvo Gerárd Bertrand
Nebyť rodinného vinárstva (vyše 400ha viníc) asi by sa ťažšie hľadal "veľvyslanec" oblasti Languedoc pre svet. Gérard Bertrand úspešne spája víno s turizmom, gastronómiou a kultúrou. Vplyvná doména južného Francúzska sa postupne presadzuje aj v kolekcii veľkolepých vín regiónu, ktorý bude čoraz častejšie rezonovať aj vo frekvenčných vlnách znalcov.
Pozrite vína Gérard Bertrand v našom eshope.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





