Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Najlepšie vína z Francúzska
Francúzsko je krajina s dlhou a bohatou históriou v pestovaní hrozna a výrobe vína. História pestovania viniča na tomto území siaha do 6. storočia pred Kristom. Víno tvorilo vždy podstatnú súčasť života každého Francúza.
Poďte sa pozrieť, ktoré oblasti Francúzska si zalúžia vašu pozornosť a ktoré francúzske vína by ste rozhodne mali ochutnať.
Inšpirujte sa výberom najlepších vín z Francúzska.
Vybrať jedno najlepšie víno z Francúzska je neľahká úloha. Asi v každom kúte tejto krajiny sa dajú nájsť jedinečné vína s osobitým prejavom. Someliér, ktorý pracuje v reštaurácii, má povinne v lístku vína aspoň zo základných oblastí Francúzska ako sú Champagne, Bordeaux a Burgundsko, ktoré rezonujú u znalcov vín. Tie najlepšie reštaurácie ponúkajú vína z top apelácií jednotlivých oblastí z rôznych ročníkov.
Francúzsko je zdrojom bohatej európskej kultúry vína, ktorá v spojení s gastronómiou predstavuje inšpiráciu pre mnohé krajiny.
Oblasť Champagne
Champagne je fenoménom a má výsostné postavenie medzi šumivými vínami. Vyrába sa klasickou metódou, pomocou sekundárnej fermentácii vo fľaši. Champagne je výnimočné, noblesné, elegantné, šarmantné, nezameniteľné a neopakovateľné. Ročníkové a prestížne Champagne reflektujú terroir oblasti.
Klasickým predstaviteľom, s ktorým spoločnosť Corner spolupracuje niekoľko rokov, je Champagne Bollinger. Bohaté, muskulatúrne Champagne, ktorému neodolal ani James Bond. Skvelé prestížne La Grande Année v bielej i ružovej verzii patrí k top najlepším Champagne.
Vína z Bordeaux
Bordeaux sa rozprestiera na juhovýchode Francúzska. Názov oblasti korešponduje s názvom mesta, ktoré je významným centrom obchodovania s vínom. K najvýznamnejším apeláciám patrí z ľavého brehu Margaux, Pauillac, Saint-Julien, St-Estéphe, Haut-Médoc, Sauternes, Pessac-Léognan a Graves a pravého Pomerol a Saint-Émilion.
Typické pre Bordeaux sú blendy, ktoré sú vyrobené z bielych odrôd /Sauvignon Blanc, Sémillon a Muscadelle/ a modrých odrôd /Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot a Petit Verdot/. Unikátnym vinárstvom z oblasti Côtes de Franc je Le Puy. Starostlivosť o vinohrady rešpektuje biodynamické princípy bez akýchkoľvek chemických prípravkov.
Vína z Burgundska
Burgundsko je oblasťou, ktorá vás stojí a ponúka najviac. Dominujú tu dve odrody Chardoonay a Pinot Noir. V Burgundsku je takmer 1500 parciel, ktoré dávajú vínam prejav. Od severu je to chladnejšia oblasť Chablis s kriedovo vápenatou pôdou. Côte d´Or nájdete najdrahšie a pritom najsvetlejšie vína sveta z odrody Pinot Noir. Oblasť Côte de Beaune , najmä južnejšia časť vás prekvapí Chardonnay.
Dôležitým obchodníkom v Burgundsku patrí Albert Bichot. Vinárstvo vlastní 100ha vinohradov. Rodina je pravidelným nákupcom vín na aukcii Hospice de Beaune. Domaine Chanson je tradičný negociant z Beaune. Od roku 1999 je majiteľom Bollinger.
Vína z Alsaska
Alsasko sa charakterom a štýlom vín k susednému Nemecku. Najlepšie vína sa vyrábajú z odrôd Riesling, Gewűrztraminer, Pinot Gris, Pinot Blanc a Muscat. Údolie rieky Loire nie je známe len vďaka Sauvignon blanc, ale i odrode Muscadet a Cabernet Franc . Oblasť v povodí rieky Rhony je nevyčerpateľnou inšpiráciou pre milovníkov kvalitných vín. Dominantnou odrodou je tu Syrah.
Susedom patrí oblasť Languedoc-Roussilon, ktorý dynamicky rastie. Ponúka širokú paletu pôvodných i medzinárodných odrôd. Languedoc-Roussilon je jedným z mála vinohradníckych oblastí s kvalitnými vínami všetkých štýlov od šumivých až po fortifikované.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





