Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Kanonkop Pinotage Black Label prvý krát na Slovensku
Kanonkop patrí k popredným rodinným vinárstvam Južnej Afriky v oblasti Stellenbosch. Vinárstvo dnes vedie 4. generácia rodiny - Paul a Johann Krige. Vlastnia 125 ha, z toho 100 ha tvoria vinice. Kanonkop sa zameriava najmä na pestovanie modrých odrôd a 50 % viníc tvorí odroda Pinotage. V roku 1941 bola práve tu prvý krát komerčne vysadená Pinotage.
Sme radi, že Vám môžeme predstaviť prestížne víno z tohto vinohradu – Pinotage Black Label 2017.
Novinka v ponuke!
Pinotage Black Label pochádza z pôvodných vinohradov, ktoré boli vysadené v 50 rokoch dvadsiateho storočia v univerzite v Stellenbosch. Vinohrad má v priemere 65 rokov a leží na Huttonovom type pôdy, čo znamená, že sa nachádza na záplavových územiach so svahom 0 až 4% a priepustnosť je veľmi malá. Časť pôdy je tvorená zvetranou žulou. Hrozno je zberané ručne. Fermentácia prebieha v otvorených betónových nádobách s pravidelným ponáraním matolínového koláča. Víno vyzrieva 18 mesiacov v nových francúzskych dubových sudoch značky Nevers. Ročník 2017 bol veľmi suchý a horúci s nižšími výnosmi. Víno má nižší obsah síry voľnej 41 mg/l a viazanej 85 mg/l.
Hodnotenie: Farba je purpurovo rubínová až nepriehľadná. Intenzívna vôňa ovocia s dominanciou jahôd a červených ríbezlí s výraznou stopou sladkého korenia a šípových ruží. Chuť je plná, ovocná, zrelé slivky, ríbezle a horká čokoláda. Výborná práca so sudmi, integrované taníny a zachovaná sviežosť. Elegantné a komplexné víno s krásnou štruktúrou a dlhým potenciálom 20-25 rokov.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



