Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Čo robí someliér počas pandémie? Z denníku someliéra časť 3.
" Shakespeare povedal, že dobré víno je dobrý priateľ, keď s ním dokážeme zachádzať. S touto pravdou ako someliér nielen pracujem ale aj naše priateľstvo často utužujem. Vypnúť pri pohári výborného slovenského vína je relax, ktorý si môžeme dopriať pri dodržiavaní odporúčania zostať doma a v neposlednom rade spolu podporíme slovenských vinárov.“ Martin Priečko, someliér WinePlanet.sk
Čítajte ďalej:

Dunaj ako odmena
Počas tejto špeciálnej situácie som aj ja, podobne ako množstvo iných ľudí, začal behať. V mojom prípade je to skôr niečo ako paródia na beh, ale hádam sa to raz zlepši. Ako pri takmer všetkom aj pri behu som potreboval motiváciu. Až mi raz veľmi múdri ľudia z „The best team“ povedali, že sa mám vždy, keď sa mi niečo podarí odmeniť.
Takže motivácia by bola, práve dnes som si po piatej epizóde mojej paródie na beh, doprial pohár Dunaju od vinárstva Nichta. Práve takýto ľahší štýl červeného vína s nádychom višní a čučoriedok vo vôni a kombinácie višní a čokolády v chuti je výborný na popíjanie podvečer.
Osobne mám veľmi rád terrior Tekov, kde sídli aj vinárstvo Nichta, ktoré vyrobilo moju dnešnú odmenu.

Sladká bodka
Aj u vás to funguje tak, že čas doma si krátite pripravovaním najrôznejších pokrmov? Všetky tie „meme“ o tom ako budeme pekne pribratí, keď na Slovensku skonči pandémia, príde čas opustiť domovy a vrátiť sa spať ku každodenným povinnostiam ma bavili, až kým som si neuvedomil, že minimálne u mňa odkazujú na realitu.
Ale keď pre mňa je výborné jedlo s dobrým nápojom jedným z najväčších pôžitkov. A tak to bolo aj dnes, kombinácia jemne sladkej panna cotty s pohárom Pálavy bola naozaj excelentná.
„Voňavka“ plnšej žltej farby, chuť je príjemne nasladlá a výborne dopĺňalo smotanový dezert. Pálava z malého vinárstva Velkeer je ako stvorená na popíjanie k jemne sladkým smotanovým dezertom.
Martin Priečko, someliér WinePlanet.sk
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.