Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Antihistamínové a nízkohistamínové vína skladom
Vína antihistamínové, bezhistaminové alebo s nízkym obsahom histamínu. Poďte sa s nami pozrieť čo to sú antihistamínové vína a ktoré u nás na Slovensku máme. V dnešnej dobe si mnohí z nás starostlivo vyberajú produkty, ktoré budú konzumovať. Niekedy môžu prameniť aj z nášho zdravotného stavu, hovoríme o histamínovej intolerancii.
Ukázať všetky nízkohistamínové vína na eshope.
Na Slovensku je to napríklad certifikované Bio vinárstvo z Veľkého Krtíša Natural Domin&Kušický alebo zástupca autentických vinárstiev z dedinky Strekov vinárstvo Kasnyik, od ktorých si môžete vybrať víno s nízkym obsahom histamínu.
Pozor na histamíny v potrave
Presne tak vyberajú ľudia, ktorí majú histamínovú intoleranciu, takzvaný HIT. Jedná sa o zdravotnú ťažkosť, kedy nám telo reaguje veľmi podobne ako pri alergii na histamín v potrave.
Symptómom môže byť napríklad:
Koža: podráždenie kože, začervenanie, opuchy.
Tráviaci trakt: hnačka, nafukovanie, kŕče, bolesti brucha, napínanie na zvracanie.
Dýchacie cesty: svrbenie a opuch pier, opuch nosovej sliznice alebo naopak výtok z nosa, ťažkosti s dýchaním podobné astme.
Ostatné orgány: bolesti hlavy podobné migréne, búšenie srdca, závrate, zmeny krvného tlaku, strata vedomia.
Kde všade sa môže histamín nachádzať?
Je to široké spektrum potravín a pochutín napríklad niektoré druhy vína a alkoholu, syrov, mliečnych výrobkov, rýb ale aj zeleniny ovocia a taktiež čokoláda. Aby toho nebolo málo komplikáciu môže spôsobiť to, že histamín sa neobjavuje v rovnakej surovine v rovnakom množstve. Skúsim to priblížiť na víne. Niekedy si dáte pohár bieleho vína a ťažkosti nastanú a niekedy si doprajete viac a ste v poriadku. Záleží na spôsobe pestovania hrozna, ale aj samotnej výroby vína.
Keďže problémy s HIT sa vyskytujú častejšie až v posledných rokoch, zatiaľ iba prvé lastovičky pri výrobcoch nechávajú merať hladinu HIT a uvádzajú ho na etikete.
Potom ešte existuje jedna cesta, ktorá je trošku odvážnejšia a to je skúšať aj vína od iných vinárov a zhodnotiť ako vám po ich konzumácii bolo. Samozrejme, treba dávať pozor aj na všetky iné suroviny a potraviny, ktoré budete skúšať, aby ste si kumuláciou trošky histamínu z množstva potravín neprivodili ťažkosti. Či už ste teda človek, ktorý radšej staví na istotu alebo sa nebojíte experimentovať, vhodné víno si u nás určite vyberie každý. Nazdravie.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.




