Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Čapované Prosecco nie je Prosecco!
Popularita Prosecca neustále rastie, dopyt je stále vyšší a na trhu sa objavujú noví výrobcovia. Prosecco sa stalo fenoménom nielen v Taliansku, ale i na Slovensku a vo svete. Ako však odlíšiť perlivé víno od Prosecca ? Nalejte si pohárik a začítajte sa.

V roku 2018 bolo vyrobených 600 miliónov fliaš Prosecca, pričom v roku 2008 bola ročná produkcia iba 100 miliónov fliaš. Tento rok výrobcovia predpokladajú, že produkcia dosiahne číslo 3 700 000hl. V porovnaní s produkciou Champagne sa vyrobí dvakrát viac Prosecca ako Champagne. Nemecko vyrobilo v roku 2018 okolo 370 miliónov fliaš nemeckého šumivého vína Sekt, Champagne vyrobilo 315 miliónov fliaš, zatiaľ čo Španielsko vydalo 216 miliónov fliaš španielskeho šumivého vína Cava.
Oblasť pestovania pre Prosecco je veľká, v súčasnosti má rozlohu 20 000 hektárov a minulý rok sa k existujúcej ploche pridalo ďalších 3 000 ha, aby sa uspokojil rastúci dopyt po Prosecco. Zatiaľ čo výnos podľa zákona DOC je 18 ton na hektár, v dôsledku kvality a množstva hrozna sa môže zozbierať ďalších 20%, ktoré sa použije ako rezerva. Tento rok by sa mala naštartovať i produkcia ružovej verzie Prosecca DOC, ktorá bude uvedená na trh od 1. januára 2021.
Na našom eshope nájdete Prosecco Reya, Terra Serena, Santa Margherita či Freixenet.
Čarovná Glera
Prosecco, talianske šumivé víno, sa vyrába vo vymedzenej oblasti, ktorá je tvorená deviatimi provinciami v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia. Prosecco môže byť šumivé (spumante), perlivé (frizzante) i tiché víno. K výrobe Prosecca sa používa odroda Glera. Podľa predpisov Prosecco DOC a DOCG musí obsahovať minimálne 85% tejto odrody. Zvyšných 15% môže byť doplnené miestnymi odrodami. Prosecco s označením DOC tvorí najväčšiu časť produkcie, používa sa od roku 2009 a vzťahuje sa na výrobné procesy a vlastnosti, ktoré musí spĺňať.
Zber hrozna, výroba a plnenie sa musí uskutočniť výlučne v oblasti medzi Treviso a Trieste a minimálny obsah alkoholu pre frizzante 10,5% a pre spumante 11%. Vyššia kategória DOCG má prísnejšie pravidlá a vzťahuje sa len na dve apelácie Conegliano Valdobbiadene a Asolo.
Prosecco Spumante čiže šumivé, sa vyrába sekundárnou fermentáciou, ktorá prebieha v nerezových tankoch tvz. autoklavoch . Ide o metódu Charmat. Prosecco Frizante je perlivé víno, ktoré vzniká pridaním CO2 do základného vína. Prosecco Spumante a Frizzante sa predáva vo fľaši. Vína Frizzante majú nižší atmosférický tlak (1–2,5 baru), tvoria iba 5% celkovej produkcie a často stoja menej ako Prosecco Spumante, ktoré má 5 barov a tvorí 94% celkovej produkcie Prosecca.


Čapované Prosecco?
V podnikoch, na festivaloch a v niektorých tvz. „vinotékach“ sa stalo na Slovensku veľmi populárne "čapované Prosecco". Pozor, toto naozaj nie je Prosecco. Ide o perlivé biele víno označované ako Vino Bianco, ktoré sa vyrába z bielych miestnych talianskych, ale i dovezených odrôd a predáva sa vo veľkých kegoch alebo cisternách. Kvalita týchto vín je nižšia. Podľa zákona SR nie je dovolené pre toto perlivé víno používať názov Prosecco. Takisto, každý vinár, ktorý pestuje hrozno mimo DOC, nemôže na etikete používať slovo Prosecco. Takéto perlivé víno je vhodné na veľké oslavy ako aperitív alebo na prípravu kokteilov. U nás si takéto kegy s Frizzante môžete tiež zakúpiť, potrebujete si však zabezpečiť výčapné zariadenie. Pozrite si manuál s popisom narazenia kegu a upozornenia.
Prosecco sa stalo jedným z najväčších úspechov talianskeho vinohradníckeho a vinárskeho priemyslu. Prinieslo bezprecedentnú prosperitu do talianskeho regiónu Veneto a Friulli Venezia, ktoré často ekonomicky zápasili. Výzvy, ktoré ešte len prichádzajú v ružovej verzii Prosecca, sú významné a vďaka ním sa Prosecco stane značkou za miliardu eur.
Čítajte ďalšie blogy: Prosecco - ideálne pre letné dni, Aké víno si vybrať v lete
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.