Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Namiešajte si cocktaily s ginom Kimerud
Spríjemnite si letné večery osviežujúcimi coctailami s ginmi Kimerud. Tieto giny sú vynikajúce aj samostatne, mimoriadne sa ale hodia práve do cocktailov a gin&tonics.
Vybrali sme pre vás niekoľko jednoduchých receptúr, ktoré si pripravíte rýchlo a postačí vám na ne len zopár surovín. Ak vám niečo z toho doma chýba, popustite uzdu fantázii a improvizujte - coctaily s ginom sa vždy vydaria aj amatérskym barmanom!
Príbeh ginu Kimerud sa začal písať, keď Nór Ståle cestoval so svojou manželkou Barbarou a jej otcom Jánom Obuchom cez Nórsko. V jeden večer pohostil Ján svojich spolucestujúcich svojim bylinným likérom a Ståle zostal očarený esenciami byliniek a komplexnosťou tohto nápoja.
Tak sa začala cesta vývoja vlastného ginu a pestovanie vysoko kvalitných bylín, ktorým nórske podnebie dodáva intenzitu a chuť. V rodinnej destilérii na farme Kimerud vytvoril v roku 2014 Ståle Håvaldsen Johnsen ako pivničný majster svoj prvý gin. Napriek krátkej histórii dosiahla destiléria ocenenie "najlepšia nórska destiléria" a ocenenie "najlepší nórsky Aquavit".
Kimerud Navy Overproof Martini
- 6 cl Kimerud Navy Strength Gin
- 1 cl suchý Vermouth
- Olivy a kôra z limetky
- Ľad
Håvaldsen Boulevardier
- 3 cl Håvaldsen Aquavit
- 3 cl sladký Vermouth
- 2 cl Campari
- 2 kvapky Peychauds bitter
- Ľad
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


