Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
VÍNO V KARAFE - Všetko, čo potrebujete vedieť o dekantácii a dekanteroch
Ak sa zaujímate o víno, určite ste sa už stretli s pojmom karafa a dekantácia vína. Dekantácia, čiže preliatie vína do sklenenej karafy za účelom oddelenia usadenín alebo prevzdušnenia vín.
Pozrite si poháre a dekantéry Riedel vo výhodnej akcii

Nie každé víno si vyžaduje dekantáciu, mnohí si myslia, že dekantovať by sa mali len staršie ročníky vín, v ktorých je sediment. Staršie ročníky potrebujú v mnohých prípadoch nanajvýš opatrné a citlivé zaobchádzanie. Najdôležitejším dôvodom dekantácie je prevzdušňovanie vína. Mladé vína môže byť vo vôni zavreté a keď sa víno pomaly nalieva z fľaše do karafy, spojí sa s kyslíkom, ktorý mu pomáha sa otvoriť. Samozrejme hlavne pre vína s potenciálom pre vyzrievanie. Existujú dekantačné nádoby v rôznych tvaroch a zloženia, ktoré vychádzajú zo spomínaných zásad a princípov. Dekanter je výborným tipom ako darček pre každého, kto chce oceniť kvalitu vín.
Rakúska firma Riedel je dnes bezpochyby jednotkou vo výrobe pohárov a dekantačných nádob. Ich produkty si žiadajú tie najluxusnejšie bary, reštaurácie a hotely. Firma s viac než 250 ročnou tradíciou výroby priniesla množstvo inovácii. Filozofiou je zachovať charakter vín s unikátnou schopnosťou prenášať jemné detaily, ktoré prispievajú k dokonalej degustácii. Firma spolupracuje s najlepšími vinárstvami a someliermi sveta pri vývoji nových tvarov a rozmerov. A nie len to, stávajú sa vkusným artefaktom či dekoráciou v interiéri.
Dekantovať biele a ružové vína - áno alebo nie?
Väčšina pravdepodobne nepomyslí na dekantáciu bieleho alebo ružového vína. Existuje však zopár vín, ktoré vďaka dekantácii môžu priniesť skutočný úžitok.
Sú to najmä vína vyššej kategórie s potenciálom vyzrievať. Dekantácia pomáha vínu sa „zlepšiť“. Pozor pri dekantácii je dôležité, aby okrem vína bola vychladená aj dekantačná nádoba.
A čo tak dekantácia Champagne?
Viem si predstaviť, že to znie pre niekoho zvláštne. A čo bublinky?. Dekantácia Champagne sa stáva čoraz bežnejšou záležitosťou - najmä pre ich prestížne vína, ktoré majú viac vrstiev v aróme. Opačný prípad - niektorí ľudia považujú bublinky v niektorých mladých Champagne za príliš agresívne.
Dekantácia zjemňuje intenzitu perlenia. Renomovaný výrobca Riedel má dokonca špeciálne karafy určené pre dekantáciu Champagne.


Červené vína a dekantácia
Staršie červené vína a ročníkové portské prirodzene časom vytvárajú vo fľaši sediment. Miešanie sedimentu s vínom počas servisu zakalí vzhľad vína a môže ovplyvniť chuť. Nie je to škodlivé, ale trošku nepríjemné. Keď nalievate víno z fľaše do karafy, vzdušný kyslík spolupracuje s vínom. Ak je však vaším cieľom povzbudiť víno, môže dôjsť k určitým ďalším zmenám.
Niektoré vína majú špecifické senzorické vlastnosti, najmä tie vyrobené v tradičných podmienkach so spontánnou fermentáciou a nakvášaním na šupkách. Ich vôňa môže obsahovať zlúčeniny, ktoré sa dekantáciou zjemnia alebo upokoja. Toto je obzvlášť bežné v prípade Syrahu alebo Nebbiola. Ak po otvorení vína narazíte na živočíšne alebo zemité tóny, tridsať minút až hodina v karafe môže pomôcť zharmonizovať tieto tóny.
Ako čistiť dekanter
Povlak z dekantačnej nádoby sa dá oddeliť mechanicky – špeciálnymi guľôčkami (Riedel) alebo roztokom z vínneho octu a morskej soli vo vlažnej vode.
Dekantér na bežné použitie
Karafa Vinum Extreme je univerzálna, určená k servisu všetkých štýlov vín. Koncepcia dvoch otvorov zabezpečuje dokonalé prevzdušnenie vín s akceleráciou vzduchu vo vnútri.
Riedel Decanter Paloma je určená najmä pre rýchlu dekantáciu. Jej tvar pripomína holubicu. Spája eleganciu s optimálnym tvarom pre prevzdušnenie.
Riedel Dekanter Escargot Restaurant Quality navrhnutá v tvare pripomínajúcom slimáka. Podobne ako všetky karafy Riedel podobnej filozofie aj "slimák" funguje vo viacnásobnom procese prevzdušnenia. Víno sa postupne prevzdušňuje najprv počas prelievania, potom počas státia v pokoji a napokon pri nalievaní. Pri servise sa vo víne vytvárajú vzduchové bubliny zrýchľujúce tento proces hlavne pri mladších a robustných vínach. Vynikajúca karafa hlavne do gastronómie.

Špeciálny dekanter nielen ako dekorácia
Ručná vyrobená karafa Riedel Horn so špeciálnym moderným dizajnom. Zámerne použitá kombinácia ohnivej oranžovej a čiernej farby v spojení s jej tvarom vytvára umelecké dielo. Dizajnom pripomína lesný roh, nástroj poštárov v Rakúsku, ktorým v minulosti ohlasovali poštu. Koncepcia dvoch otvorov zabezpečuje dokonalé prevzdušnenie vín s akceleráciou vzduchu vo vnútri. Karafa na špeciálne príležitosti pri domácom stolovaní alebo v špičkovej gastronómii.
Riedel Decanter Black Tie Face súčasťou tohto elegantného dekantéru sú dve vzájomne si čeliace ľudské tváre vo vnútri nádoby. Karafa je designovým kúskom vhodným na špeciálne príležitosti napríklad ako svadobný dar.
Karafa na víno Twenty Twelve vznikla v roku 2012 ako dizajnérske a sklárske umelecké dielo oslavujúce Rok Draka. Jedná sa o ručne vyrábanú karafu z farebného kryštálu najmä pre mladšie a robustné vína. Jej tvar napomáha k rýchlejšiemu prevzdušneniu jemných odtieňov kvalitných vína. Povráva sa, že kto si tú karafu kúpi bude mať v tom roku šťastie...

Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


