Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Novinky z vinárstva Planeta
Planeta patrí k Top vinárstvam na ostrove Sicília. S rozlohou vinohradov 392ha v piatich oblastiach Sicílie /Menfi, Vittoria, Noto, Etna a Capo Milazzo/ je lídrom. Na vápenato vulkanickej pôde so stredomorskou klímou a modrou oblohou prevažujú biele odrody.
BLOG: Planeta je cesta cez Sicíliu

Vinárstvo Planeta pracuje s pôvodnými talianskymi a sicílskymi odrodami ako sú Fiano, Grecanico, Carricante, Mascato di Noto, Frappato, Nerello Mascalese a Nero d´Avola. Najdôležitejšie sú Vittoria (Cerasuolo), Noto (Santa Cecilia) a čoraz častejšie oblasť Etna. Vinárstvo rodinného charakteru vedú súrodenci Francesca, Alessio a Santi Planeta. Vína sa produkujú priamo v oblastiach ich pôvodu. Okrem viniča pestujú olivovníky, z ktorých vyrábajú vynikajúce extra panenské olivové oleje. Vinárstvo je zapojené do projektu Planeta Terra s dôrazom na ochranu životného prostredia. V roku 1999 získala Planeta titul Vinárstvo roka.
K dokonalej letnej pohode patria i vína z Planety a práve teraz máte možnosť ochutnať dve nové vína a olivový olej, ktoré sa stali súčasťou nášho portfólia.
Planeta Frappato Rosso 2018 - eshop
Frappato je odroda príbuzná so Sangiovese v Toskánsku. Ako sa rozšírila na Sicílii nie je dodnes známe. Planeta pestuje túto odrodu v oblasti Dorilli - Vittoria, ktorá je charakteristická červeným pieskom. Vrstva tufu leží asi 90 cm, čo je dôležité pre rovnováhu vody a viniča. Nachádza sa medzi náhornou plošinou a morom. V lete sú tu typické vysoké teploty a nízke zrážky. Frappato je jednou z najvzácnejších, najzaujímavejších a najexkluzívnejších sicílskych odrôd vínnej révy typických pre oblasť Vittoria. Nazýva sa i sicílsky klaret.
Ochutnať Frappato v čistej podobe je veľmi zriedkavé. Má ľahké telo a nádhernú ovocnú textúru s hladkými tanínmi. Jemne podchladené chutí k steaku z tuniaka dokonale. Taktiež k cestovinám s omáčkou Bolognese. Červené víno, ktoré je ideálnym spoločníkom i v lete.


Planeta Allemanda Moscato Bianco 2019 - eshop
Ľahké a svieže biele víno zo Sicílie. Hrozno pochádza z vinohradu Buonivini v Noto na juhovýchode ostrova. Krása blízkych kopcov, ktoré sa zvažujú k moru, a viníc, ktoré sa rozprestierajú medzi hájmi vytvárajú magický zážitok. Aspekt kopcov Buonivini a biela vápencová pôda vytvárajú najlepšie podmienky na to, aby vinič úspešne rástol a dal vynikajúce vína z odrôd Nero d´Avola a Moscato, ktoré tu rastú spolu s mandľami a olivovníkmi.
Allemanda znamená otvárací barokový tanec. Čarovná vôňa citrusových plodov ako červený grapefruit a pomelo, kvitnúcej jablone, ibišteka a jazmínu. Suchá a iskrivá chuť s ovocným charakterom a pikantnou kyselinou. Skvelé k rizotu s plodmi mora, ku Caprese, k cestovinám s krevetami alebo k morských rybám. Výborné ako aperitív v lete.
Planeta Extra Virgine olivový olej Tradizionale D.O.P Val di Mazara - eshop
Planeta sa venuje pestovaniu olivovníkov a výrobe kvalitných olivových olejov. Vlastní 150ha olivových hájov, ktoré zostupujú z kopca smerom k bielej pláži Porto Palo v oblasti Cappariina, Menfi. Olivy sa zberajú ručne a hneď sa lisujú. Tradičný olej sa vyrába studeným lisovaním celých olív Nocellara del Belice, Biancolilla a Cerasuola kombinovaných v zmesi. Intenzívny olej s ovocným prejavom, jemne pikantný vo vynikajúcej harmónii s zeleninovými polievkami, čerstvým syrom a predovšetkým s grilovanými rybami a mäsom.

Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


