Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Elena Walch - talianske vinárstvo so ženským šarmom
Rodinné vinárstvo Eleny Walch a jej dcér Julie a Karolíny patrí k najlepším v oblasti Alto-Adige. Opiera sa o mikroklimatické podmienky oblasti s dôrazom na inováciu. S dvoma skvelými polohami – Castel Ringberg pri Lago di Caldaro a Kastelaz v Tramíne stavia architektúru chuti na jemných odrodových odtieňoch, ktoré uprednostňujú pôvod.

Majiteľka Elena Walch pracovala ako architektka, čo sa odráža nielen v modernej koncepcii vinárstva, ale i v charaktere a stavbe vín. Dnes vinárstvo vedú jej dve dcéry Julie a Karolína, ktoré sú už piatou generáciou vinárskej rodiny. Obe vyštudovali enológiu v Burgundsku a pracovali v Bordeaux a Adelaide. Najväčší dôraz kladú preto na terroir, vína musia byť individuálnym vyjadrením pôdy, podnebia a pestovania vo vinici, kvalita vína sa vytvára vo vinohrade.
Vinárstvo Elena Walch vlastní 60ha vinohradov. Veľký dôraz kladie na ochranu životného prostredia s odkazom pre ďalšie generácie. Vo vinici Castel Ringberg si robia vlastný kompost, vysádzajú rôzne druhy strukovín s cieľom stimulovať úrodnosť pôdy a zlepšiť priestor pre vinič, nepoužívajú herbicídy, robia striedavé kosenie riadkov s cieľom zachovať prirodzený biotop prospešného hmyzu, v pivnici sa snažia šetriť spotrebu energie.
Vína z Alto Adige
Vigna Castel Ringberg má jedinečný terroir. Renesančný zámok postavený habsburskou dynastiou v roku 1620 sa rozprestiera na 20 hektároch s vinohradmi. Je to najväčšia vinica Elena Walch a pravdepodobne aj Alto Adige. Strmé svahy na severnej strane dolomitickej hory hrebeňa Mendola obsahujú 30 000 rokov staré štrky od rieky Adige, ktoré sa na niektorých miestach striedajú s viac ako 20 000 ročnými vápencovými úrodnými pôdami.
Na juhu, ako aj na severe vinice, sú hlavne sypké červenkasté zvyšky vápenca. Toto všetko umožňuje optimálne pestovanie viniča a výrobu jedinečných odrodových vín.
Vďaka miernej klíme ovplyvnenej neďalekým jazerom a ideálnej nadmorskej výške okolo 330 metrov, rok čo rok prináša vinohrad hrozno tej najvyššej kvality. Hlavnými bielymi odrodami sú Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon, Riesling a z modrých Cabernet Sauvignon a Lagrein.


Ideálna poloha
Vigna Kastelaz má impozantnú polohu nad dedinou Tramin a je jednou z najvzácnejších expozícií na juhu v Alto Adige, keďže väčšina viníc v tomto regióne je smerom na východ alebo západ.
Terasy viníc vo výške približne 360 metrov nad morom sú osadené odrodami Gewürztraminer a Merlot. Ľahké kriedové pôdy spolu s mikroklimatickými podmienkami vytvárajú vína, ktoré si zaslúžia predikát „jedinečnosti“.
Rada Selezione je určená do gastronómie. Ide o odrodové vína, ktoré sú vyrábané z vlastných i prenajatých viníc. Biele vína vyzrievajú v nerezových tankoch pri nižšej teplote, tým si zachovávajú primárne ovocné a herbálne tóny. Červené vína zrejú vo veľkých dubových sudoch s dôrazom zachovať ich ovocno korenistý charakter.
Vyšším stupňom v hierarchii vín sú vína z vlastných viníc Castel Ringberg a Kastelaz. Časť vína vyzrieva v nerezových tankoch, časť fermentuje vo francúzskych dubových sudoch Allier. Sceľujú sa pred fľašovaním. Vína sú komplexnejšie s výborným potenciálom vyzrievať i desaťročie.
Vlajkovou loďou vinárstva Elena Walch je veľké biele cuvée vyrobené z vlastných najlepších polôh a hrozna. Beyond the Clouds je reprezantat najlepších vín regiónu Alto Adige.
Základ tvorí odroda Chardonnay, ktorá keď dosiahne optimálnu zrelosť, zberá sa s ostatnými odrodami a spolu sú lisované a následne spolu fermentujú v nových francúzskych dubových barikových sudoch. Elegantné víno so ženským šarmom, ktoré zreje do krásy.

Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


