Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Vinárstvo Golguz zažiarilo v Brne
V dňoch 8. a 9. júna 2020 sa v Národnom vinárskom centre vo Valticiach uskutočnilo odborné hodnotenie vín už 27. ročníka medzinárodnej súťaže vín GRAND PRIX VINEX. Cieľom súťaže je každý rok na vysokej profesionálnej ohodnotiť a oceniť najlepšie európske a svetové vína prítomné na stredoeurópskom trhu.
Ukázať vína Golguz v našom eshope.

Tohto ročníka súťaže GRAND PRIX VINEX sa zúčastnilo rekordných 728 vzoriek vín od 114 prihlasovateľov z 9 vinárskych krajín.
Najviac vín bolo samozrejme z Českej republiky, ale zastúpenie mali aj vína zo Slovenska, Rakúska, Nemecka, Francúzska, Juhoafrickej republiky, Talianska, Maďarska a Macedónska.
Najlepšie v tohtoročnej súťaži uspel Sauvignon 2019 neskorý zber zo žádovického vinárstva Štěpán Maňák. Zo Slovenska sa národným víťazom stal Tokajský výber 6 putňový, 2009 od Anna Nagyová Zlatý Strapec, Viničky. Kompletné výsledky súťaže si môžete pozrieť tu: https://www.grand-prix-vinex.cz/vysledky/
Najviac medailí zo Slovenska zozbieralo vinárstvo Golguz, celkom 5 zlatých a 5 strieborných medailí. Pozrite si, ktoré vína si odniesli medaile.
Zlato - Silvánske zelené 2019, Chardonnay 2019, Cabernet Sauvignon Rosé 2019, Cuveé Rosé Elizabeth 2019, Pálava 2019
Striebro - Rizling vlašský 2019, Rizling Rýnsky 2019, Rulandské biele 2018, Tramín červený 2018, Frankovka modrá 2017
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


