Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Spoznajte talianske vinárstvo Vie di Romans
Vinárstvo Vie di Romans patrí rodine Gallo už od začiatku 20. storočia. Leží v oblasti Friulli Isonzo pozdĺž starovekej rímskej cesty a na základe toho vznikol názov Vie di Romans. Od roku 1978 stojí na čele vinárstva Gianfranco Gallo, ktorý zaviedol radikálne zmeny vo vinárstve, základná reorganizácia vinohradov.
Jedinečná vinohradnícka oblasť
Od roku 1990 sa každý vinohrad vinárstva Vie di Romans a odroda vinifikuje samostatne s uvedeným názvom vinohradu na etikete a od 1992 vinárstvo dáva na trh biele vína až po dvoch rokoch po zbere.
Produkcia zdravého hrozna a vína závisí podľa Gianfranca Galla od troch faktorov: vinohradníctvo, vinárstvo a vinár. Vinohradníctvo zahŕňa efektívnu starostlivosť o vinohrad s ohľadom na terroir, vinárstvo je kombináciou šetrnej technológie spracovania hrozna so skúseností vinára.
Vinárstvo vlastní 60ha v oblasti Mariano del Friulli, ktorá patrí do DOC Friulli Isonzo. Je to najvýchodnejšia vinohradnícka oblasť severného Talianska v blízkosti hraníc Slovinska a je charakteristická dvomi úplne odlišnými pôdnymi typológiami. Pôda má červenkasté sfarbenie v dôsledku vysokej koncentrácie oxidu železnatého. Región je jedinečnou oblasťou, kde sa striedajú vetry z Jadranu a zo severného kontinentu.
Top vína z Talianska
Vlhké aj suché, chladné a teplé sa zbiehajú a vytvárajú klímu vyznačujúcu sa neustálymi zmenami. Prevládajú chladnejšie kontinentálne východné vetry (Bora) a teplejšie a vlhšie vetry zo Stredozemného mora. Charakter vín ovplyvňuje aj rieka Isonzo.
Každá vinica má svoj osobitý charakter a preto na etikete každého vína Vie di Romans nájdete okrem názvu odrody aj názov vinohradu. Každý terroir poskytuje určitú variabilitu: „Je na rozhodnutí vinára, či zachytí jedinečnú podstatu alebo ju použije všeobecnejším spôsobom. „
Produkcia vína je prísne limitovaná, pričom každá odroda vyniká svojou neopakovateľnosťou a dlhovekosťou. Gianfranco Gallo vyrába jedny z najkrajších bielych vín v Taliansku, ktoré vystihujú podstatu oblasti Friuli.
Spoznajte vína Vie di Romans
Dolée Friuliano 2015 (eshop) - hrozno odrody Tocai Friuliano pochádza z vinohradu Dolée, kde sa oberalo 11. septembra. Dolée je charakteristický skôr plytkou pôdou s vyšším obsahom štrku s červenkastým sfarbením. Víno ležalo 8 mesiacov na jemných kaloch v nerezových tankoch. Bohatá vôňa mirabeliek, bieleho korenia a medu. Plná chuť s termickým charakterom. Komplexne pôsobiace víno s vynikajúcou harmóniou a potenciálom minimálne 8 až 10 rokov.
Vieris Sauvignon Blanc 2015 (eshop) - Vieris je názov vinohradu a víno je vyrobené z francúzskeho klonu Sauvignonu blanc. Hrozno bolo zberané v troch etapách – 10., 12. a 15. septembra. Víno ležalo 9 mesiacov na jemných kaloch v nerezových tankoch. Kvetinovo herbálne vo vôni. Svieže kyselinky, stredne plné telo a dlhý minerálny záver. Víno s vynikajúcou harmóniou a potenciálom minimálne 8 až 10 rokov.
Piere Sauvignon Blanc 2015 (eshop) – Piere je názov vinohradu, ktorý leží na stredne hlbokej pôde s vyšším obsahom štrku a konglomerátov s červenkastým sfarbením. Víno je vyrobené z talianskeho klonu Sauvignon Blanc. Hrozno bolo zberané až 4 etapách – 3., 4., 7. a 8. septembra. Víno ležalo 10 mesiacov na jemných kaloch v nerezových tankoch. Komplexný Sauvignon s typickým prejavom oblasti. Intenzívna vôňa jadrovín a riečneho štrku. Neskôr med a sušené ovocie. Chuť s vynikajúcou štruktúrou. Plné telo s citrusovo orieškovým prejavom. Živé a šťavnaté v dochuti. Potenciál do 2030.
Dut´Un 2014 (eshop) – Cuvée 50% Chardonnay a 50% Sauvignon Blanc z vinohradov Vie di Romans a Vieris. Hrozno bolo zberané 15. a 22. septembra. Víno ležalo 9 mesiacov na jemných kaloch v nerezových tankoch. Intenzívny aromatický prejav podporuje bohatá a noblesná chuť s množstvom jemných nuáns. Ovocná textúra, pikantná kyselinka a maslovo orieškový záver. Víno, ktoré inšpiruje s potenciálom dve dekády rokov.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


