Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Talianske víno a talianske cestoviny patria k sebe
Talianske vína a kuchyňa je na Slovensku veľmi populárna. I keď tohtoročné leto bolo poznačené koronou a väčšina dovolenkárov ostalo doma, ešte pred rokom bola top destináciou pre Slovákov práve Taliansko. Slováci milujú Taliansko, taliansku kuchyňu a vína. Rôzne úpravy cestovín, pizzu a rizoto sa pripravujú takmer v každej slovenskej domácnosti a reštaurácii, avšak kvalita nie vždy zodpovedá tomu, čo je na tanieri. Kvalitná pasta je základom. A vybrať k nej správne víno je úlohou someliéra.

Kvalitná pasta je základ
Talianske cestoviny Sgambaro sú vyrobené z tvrdej pšenice, ktorá pochádza zo severného Talianska. Polia sa nachádzajú v blízkosti mlyna, to zaručuje čerstvosť a znižuje vplyv dopravy na životné prostredie. Pôvod všetkých odrôd pšenice je certifikovaný od roku 2003, aby bola zaručená absolútna istota pôvodu. Sgambaro je rodinný podnik, ktorý v roku 1947 založil Tullio Sgambaro a dnes denne vyrobí 150 ton cestovín. Sgambaro založilo jednu z prvých výrobných liniek pre spracovanie talianskej tvrdej pšenice Emmer a Kamut a tým definovalo svoj vlastný jedinečný štýl výroby cestovín. Firma vyrába 4 línie cestovín – Yellow Label, BIO Label, Minicuccioli a Bigoli Nobili.
Yellow Label sú cestoviny vyrobené z tvrdej pšenice Marco Aureliono, ktorá patrí k najlepším v Taliansku. Pšenica sa pomaly spracováva a dlhšie suší pri nízkych teplotách, aby sa zachovali jej organoleptické vlastnosti.
Pozrite všetky cestoviny Sgambaro v našom eshope.
BIO cestoviny
Minicuccioli - Sgambaro spolu s produkčnou spoločnosťou Alcuni Group vytvorila sériu cestovín inšpirovaných animovanými seriálmi MiniCuccioli, úspešne vysielaných na talianskych televíznych kanáloch. Psie dobrodružstvá sú zamerané na pozitívne hodnoty pre deti, ako sú priateľstvo a solidarita, vždy prejavujú mimoriadnu citlivosť a pozornosť voči životnému prostrediu tak ako firma Sgambaro.
Bigoli Nobili - talianska gastro akadémia uznala vynikajúcu chuť Solixi Bigoli Nobili a ocenila bratov Dino a Enzo Sgambaro za to, že vyvinuli „produkt dokonalosti v talianskej kuchyni“.
BIO Label - cestoviny sú vyrobené iba z BIO pestovaných zŕn pšenice, ktoré boli špeciálne mleté a spracované. Pšenice Emmer, Eincorn, Kamut, celozrnná pšenica a quinoa sú pestované podľa prísnych organických noriem. Rada Kamut je vyrobená z najkvalitnejšej pšenice. Rada Farro je vhodná aj pre športovcov, má nízky glykemický index, obsahuje veľa antioxidantov, karoteinoidov, vitamínov a minerálov.

Snúbenie cestovín s vínom
K talianskym cestovinám sa hodia talianske vína. Výber vína závisí od úpravy cestovín a omáčok. Na sgamboro.it nájdete niekoľko receptov na prípravu cestovín podľa kuchárov Bruna Barbieriho a Antonia Rossi. K niektorým receptom Vám prinášame tipy na vína, ktoré doladia chuť cestovín k dokonalosti.
Gnocchi na sardínsky spôsob, čiže s morskými plodmi, tuniakom a homárom sa snúbia s ružovou Franciacortou z vinárstva Ca´del Bosco Cuvée Prestige Rosé, ktorá podčiarkne chuť vareného homára, tuniaka a morských plodov s gnocchi. Jedinečná kombinácia. Videorecept
Skvelou voľbou pre Penne s horúcou cesnakovou omáčkou a 24mesiacov vyzrievaným syrom Parmigiano Reggiano je víno z oblasti Friulli Isonzo z vinárstva Vie di Romans Dut´Un. Cuvée odrôd Chardonnay a Sauvignon blanc s ovocno krémovou textúrou a pikantnou kyselinkou. Víno podporí krémovú omáčku. Videorecept
Klasické Spaghetti Bolognese pozná asi každý. Mäsovo rajčinová zmes s bylinkami sa výborne snúbi s ľahším červeným vínom zo Sicílie z vinárstva Planeta odroda Frappato, ktorá je príbuzná so Sangiovese v Toskánsku. Ľahké telo a nádherná ovocná textúra vína s hladkými tanínmi vytvorí dokonalú kombináciu.
Červené k gnochi
Zapekané Fusilli so zimnou zeleninou, ovčím syrom, bylinkami a píniovými orieškami sa výborne doplnia s bielym vínom z Umbrie z vinárstva Castello Della Sala a vínom Conte della Vipera, ktoré vzniklo spojením dvoch odrôd Sauvignon blanc a Semillón. Svieže, ovocné a delikátne víno vyzdvihne chuť ovčieho syra a píniových orieškov.
Spaghetti s pestom z červenej čakanky z Trevisa a vlašských orechov s opekanou tirolskou šunkou sa snúbia s ročníkovým Proseccom 52 z oblasti Valdobbiadene z vinárstva Santa Margherita v kategórii Brut. Prosecco redukuje tuk opekanej šunky a podporí chuť vlašských orechov.
Dusené hovädzie ragú na zelenine a červenom víne s gnocchi si vyžaduje plnšie červené víno. Vyskúšajte v kombinácii s vínom Guidalberto Tenuta San Guido. Toskánske víno vyrobené z francúzskych odrôd Merlot a Cabernet Sauvignon podporia chuť duseného hovädzieho mäsa.
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.