Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Quinta do Crasto získalo ocenenie za zachovanie odrôd vo vinici Maria Teresa
Portugalské vinárstvo Quinta do Crasto kladie dôraz na životné prostredie, podporuje ochranu biodiverzity a usiluje sa o udržateľnosť vo svojich vinohradoch. Ich snahu ocenil IVDP - Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto a udelil vinárstvu cenu „Douro + Udržateľnosť“ v oblasti vinohradníctva.
Objavte vinárstvo Quinta do Crasto na našom blogu.
Quinta do Crasto vyvinul projekt Patgen Vineyards, ktorý je zameraný na ochranu biodiverzity starých odrôd viniča vo vinici Maria Teresa a poukazuje na ich udržateľnosť.
Čo je projekt Patgen Vineyards?
Ide o projekt pod záštitou inštitútu Výskum a vývoj, ktorý spočíva v individuálnej identifikácii vínnej révy vo vinici Maria Teresa. Maria Teresa je storočná vinica, kde už bola nevyhnutná výmena viniča, ktorý skončil svoj prirodzený životný cyklus. Quinta do Crasto sa snaží o zachovanie genetickej variability a identity tradičných odrôd vo vinici Maria Teresa.
Okrem toho bolo dôležité preskúmať enologický potenciál identifikovaných odrôd. V roku 2008 sa Quinta do Crasto rozhodlo zahájiť výskumnú štúdiu zameranú na identifikáciu genetickej klasifikácie starých viníc vysadených pred viac ako 100 rokmi, aby sa zachránil genetický materiál.
Tento projekt mal šesť fáz:
1. Určenie GPS súradníc
2. Vizuálna klasifikácia viniča
3. Odber vzoriek a analýza genetického materiálu
4. Množenie genetického materiálu
5. Výsadba viniča so všetkými identifikovanými zdrojmi genetického materiálu
6. Keď vinič odumiera, nahradiť ho novým viničom s rovnakým genetickým zdrojom
Objavte vína z Portugalska v našom eshope.
V priebehu roku 2019 bol dokončený topografický prieskum vinohradu, taktiež bola vykonaná vizuálna charakteristika viniča, pričom sa zozbieral materiál pre výsadbu experimentálneho poľa.
V priebehu roku 2020 sa uskutočnila genetická charakterizácia odrôd viniča, aby sa vyhodnotili a potvrdili výsledky vyplývajúce z vykonanej vizuálnej charakterizácie, ako aj s výsadbou zozbieraného vegetatívneho materiálu.
Quinta do Crasto tiež vyvinula autonómny systém snímania, ktorý by umožňuje sledovanie agrometeorologických podmienok vo vinici, vytvorenie informačného systému a umožnenie jeho aktívneho riadenia po nainštalovaní bezdrôtovej meteorologickej stanice v roku 2019 vo vinici na zber údajov.
Doteraz sa vinárstvu Quinta do Crasto podarilo vo vinohrade Maria Teresa identifikovali 53 rôznych odrôd. Pre vinárstvo je to zásadná štúdia, ktorá má zaistiť, že identita odrôd v oblasti Douro bude dobre zachovaná pre budúce generácie.
Projekt Patgen Vineyards umožňuje uchovať odrody a prispieva k hlbšiemu poznaniu genetického dedičstva starých viníc a rozmanitosti odrôd v oblasti Douro ako jedného z najdôležitejších rozlišujúcich faktorov v regióne.
Projekt je primárne určený na identifikáciu rôznych odrôd terroiru so zameraním na veľmi vzácne odrody prostredníctvom ich vizuálnej klasifikácie a genotypizácie, ako aj na vytvorenie banky (experimentálneho poľa) v Quinte do Crasto, ktorá bola založená k ochranu biologického a genetického dedičstva vinice Maria Teresa.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.




