Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Vína zo Santa Ana oslovia každého
Bodega Santa Ana patrí medzi historicky najstaršie vinárstva v Cuyo. Vinárstvo založil v roku 1891 taliansky prisťahovalec Don Luis Tirasso. Vinohrady sa rozprestierajú v regiónoch Cuyo a Mendoza. Pivnica vinárstva obsahujú 1200 barikových sudov. Výrobná kapacita je až 25 mil. litrov vína ročne. Santa Ana je známa pre svoj inovatívny prístup vo výrobe vína. Spoločne s Finca Las Moras, Bodega Suter, Mascota Vineyards, El Esteco a Trapiche patrí do Grupo Peñaflor.
Ručná starostlivosť o víno
Bodegas Santa Ana bolo jedným z prvých vinárstiev v Argentíne. Dnes so širokým portfóliom konsolidovaným na zahraničnom trhu má zastúpenie vo viac ako 70 krajinách a je jedným z najväčších exportérov v Argentíne. Vinárstvo Santa Ana si podmanilo aj tých najnáročnejších spotrebiteľov.
Bodegas Santa Ana má štyri vinárstva, z ktorých tri sa nachádzajú v Mendoze a dve v San Juan. Vína sú klasifikované v kategóriach: Reserve, Homage, Eco, Two Vineyards, Varietales, Carácter a Sparkling. Rada Reserve pozostáva z vín vyrobených z kvalitných vinohradníckych plôch s nízkym výnosom, ktoré sa zbierajú ručne.
Dôraz venujú predovšetkým jednotlivým odrodám hrozna. Rada Homage bola venovaná vinárovi Bodegas Santa Ana Rodolfovi „Opi“ Sadlerovi, ktorý začal pracovať na panstve prvýkrát v roku 1985.
Prečítajte si aj blog Argentínske tango s vínom
Kvalitné vína do sveta
Hrozno sa pestuje na kamenistých pôdach v Maipú a zberá sa ručne. vyzrievajú šesť mesiacov vo francúzskych a amerických dubových sudoch. Eco je kolekcia stopercentných organických a vegan vín, zatiaľ čo Two Vineyards je malá produkcia vín vyrobených z viníc v Mendoze a San Juane. Varietales je najväčšia rada v portfóliu Santa Ana a ponúka širšiu škálu odrôd ako Tempranillo, Merlot, Moscato a Sauvignon Blanc. Carácter je na druhej strane séria cuvée vytvorených z pôd bohatých na piesok v regióne Lujan de Cuyo.
Vinárstvo Santa Ana spája tradíciu a moderné technológie, vďaka čomu sú vína Santa Ana uznávané pre svoju kvalitu na medzinárodnej úrovni. Inovácie sú kľúčom k úspechu spoločnosti Bodegas Santa Ana a ich oddanosti k neustálemu zlepšovaniu kvality vín.

Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



