Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Le Puy „Alternatívne Bordeaux v burgundskom štýle“
Château Le Puy je vinárstvo svojrázne, ktoré kladie dôraz na rodinné tradície a prírodu, vďaka čomu im bude patriť budúcnosť. Spadá do apelácie Côtes de Bordeaux – Francs (zjednodušene Francs). Charakterovo sa však úplne odlišuje od tých najznámejších vín z tejto časti Bordeaux.
Objavte vína Le Puy na našom eshope.
Francs leží na východnom okraji Bordeaux. Pôdnym podložím a štýlom vín pripomínajú Saint-Émilion alebo Pomerol. Vyrobeným vínam dominuje červená farba a odrodovej výsadbe Merlot. Apelačný systém zvýhodňuje typický charakter vín s kôstkovo ovocnou vôňou, dotykom korenia a minerálnym záverom. Rodina Amoreau sa už niekoľko rokov snaží o samostatnú apeláciu, ktorá by reflektovala ich prístup.
Le Puy je rodinným vinárstvom už 400 rokov. Rodina Amoreau rozvíja biodynamický prístup postavený na základe myšlienok Rodolfa Steinera. Sírenie obmedzili už v 19. storočí a selektívne kvasinky prestali používať v druhej polovici 20. storočia. Jean Pierre Amoreau je samouk. Do vína ho zaúčal od mala dedko, každá generácia odovzdáva svoje skúsenosti nasledujúcej.
Vinohrady Le Puy sa rozprestierajú na ploche 54ha s vysadených odrodami Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec a Carmenere. Druhú polovicu výmery celého vinárstva tvoria pasienky, jazierko či lesík. Vďaka nim nie je vinohrad len umelá monokultúra a je odolnejší voči škodcom.
Amoreauovci posielajú kone do vinohradu už vyše desať rokov a to z praktického dôvodu, v pôde nevyjazdia také koľaje ako traktor. Nepostrekujú antibiotikami, ale výluhmi z prasličky, harmančeka, pŕhľavy či drveným kremencom. Nepoužívajú ani umelé hnojivá ako nitráty či draslík.
Božské Emilien
Cuvée Emilien, „základné“ víno Le Puy s ročnou produkciou okolo 160-tisíc fliaš je odrodovo v štýle vín z pravého brehu (rieky Dordogne), teda Merlot s asi 15-percentným podielom Cabernetu Sauvignon. Zamatové, ušľachtilé víno s množstvom jemných nuáns.
Rovnako ako cuvée ako Emilien, vlajkové víno Barthélemy z malej parcely, ktorá najlepšie vyjadruje špecifiká vinárstva, vyrobené s rešpektovaním lunárneho kalendára.
Hrozno pochádza zo 60 ročnej vinice Le Rocs. Pascal Amoreau, syn Jeana Pierra, ktorý riadi výrobu vín teraz, zvykne pripomínať, že vinár má zvládnuť víno tak, aby ako mladé chutilo vyzreto a ako staré mladistvo.
Vôňa kôstkového ovocia, čiernych ríbezlí, nádych pražených mandlí a mäty, bohatá, elegantná, extraktívna chuť so zamatovými tanínmi. Dlhý minerálny záver. Unikátne víno s jedinečným prejavom. Vzhľadom na veľmi nízky obsah síry, víno vyzrieva úplne inak ako tradičné Bordeaux.
Vína Le Puy sú skôr originálne než všeobecne populárne, perfektne vyniknú s jedlom. Ich jemný, nenásilný, šarmantný ako sami hovoria, burgundský štýl v rámci Bordeaux ocenia ľudia, ktorí rozumejú obidvom štýlom. Vo vínach Le Puy cítiť výrazný podiel Merlotu a vplyv pravého brehu, kôstkového ovocia a jemný kvetinkový tón.
Ružové a naturálne
Rose-Marie, ružové víno Le Puy, sa vyrába metódou "la saignée". Vinifikuje 8 mesiacov v dubových sudoch a fľašuje sa bez filtrácie a SO2. Ročne sa vyrobí iba 2400 fliaš.
Vôňa zrelých sliviek, čerešní, čiernej ríbezle, jahôd s tónmi lúčnych kvetov. Šťavnatá, hravá ovocná chuť s jemne korenistými tónmi škorice a sladkého drievka. Veľmi jemné taníny a svieža kyselinka. Dlhá ovocná a minerálna dochuť. Naturálne ružové víno.
Víno budúcnosti v symbióze
„V budúcnosti budú dve cesty, ako robiť víno,“ zhrnul Jean Pierre Amoreau. „Budú ešte výraznejšie vyprofilované ako dnes. Jedna úplne technologická, plná inovácií ako roboty, drony či umelá inteligencia. Druhá bude stavať na symbióze, ako to robíme dnes my, ale s ešte hlbším prístupom k veci. Iste, máme lepší prístroj na analýzu vína, ako mal môj otec. To je ale periférna technológia. Víno bude predovšetkým musieť byť viac a viac prírodné a v stále väčšej harmónii s nami.“
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





