Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Vinárstvo Sonberk je Vinárstvom Roku 2020
Dňa 4. 2. 2021 sa i napriek pandemickej situácii uskutočnil online prenos už jedenásteho ročníka slávnostného vyhlásenia víťazov v ankete Vinařství roku 2020. V kategórii stědní vinařství /to znamená ročná produkcia vína od 50 000l do 250 000l/ zvíťazilo moderné vinárstvo s neopakovateľným pohľadom na Pálavu, vinárstvo SONBERK.
Objavte u nás - Vína z Moravy
Taktiež získalo ocenenie Absolútny víťaz večera. Vinařství SONBERK získalo tento titul už v roku 2013 a teraz ako prví tak získali najvyššie ocenenie v tejto prestížnej odbornej súťaži druhýkrát. V kategórii malé vinařství uspelo vinařství Piálek & Jäger a v kategórii velké vinařství komisiu najviac zaujalo vinařství LAHOFER.
Odborná komisia nehodnotila len produkciu vína, ale celkovou kvalitu daných vinárstiev. Všetci finalisti naplnili hlavnú myšlienku súťaže, aby dlhodobo prevyšovali bežnú prax v obore a posúvali sa stále dopredu. Absolútnym víťazom sa stalo vinárstvo, ktorého aktivity v roku 2020 najviac vynikli a zaujali.
Vinárstvo Sonberk
Vinárstvo Sonberk vzniklo v roku 2003 a dnes patrí k najúspešnejším českým vinárstvam podľa Decanter World Wine Awards 2020. Sídli v blízkosti mesta Hustopeče naproti pálavským kopcom, kde sa vinič pestuje už viac ako 700 rokov. Vinohrady s rozlohou 45ha ležia pod Pálavou.
Sonberk vo svojej vinici dodržuje koncept biodiverzity, medzi riadkami révy sú vysiate rastliny, ktoré podporujú prirodzenú rovnováhu. Súčasťou ekosystému vinohradu je biosad s včelími úľmi.
Sprašové podložie, ktoré dobre zadržuje vodu a južná orientácia vinohradov na vrchu Slunečná viniču praje. Hrozno je zbierané ručne v niekoľkých fázach a jeho spracovanie je šetrné. Vinohradník Roman Slouk pracuje s pôdou podľa pravidiel udržateľnej produkcie spôsobom šetrným k životnému prostrediu. Enológom je Olda Drápal mladší. Sonberk predstavuje kombináciu modernej architektúry unikátneho vinárskeho domu Josefa Pleskota a jedinečných výhľadov na Pálavu.
Najobľúbenejšími a na súťažiach najoceňovanejšími vínami sú Riesling, Pálava a Merlot. Tieto 3 odrody doplňuje svieži Sauvignon, korenistý Tramín a cuvée zrejúce v dubových sudoch vo francúzskom štýle. Sonberk preslávila najmä moravská odroda Pálava.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





