Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Slovensko bolo vždy krajinou bielych a neskôr ružových vín. Či už Rizling, Veltlín alebo Tramín patrili k stáliciam vo vinohradoch.
Z modrých odrôd vo vinici dominovala Frankovka, Svätovavrinecké a Modrý Portugal. Neskôr ich vytlačil Cabernet Sauvignon a v poslednom čase novošľachtence.
Veľa ľudí nepriťahujú slovenské červené vína. Odôvodňujú to tým, že nie sú dostatočne plné a bývajú príliš suché. Lenže ako sa ukazuje, to je práve devíziou slovenských červených.
Vo svete sú momentálne uprednostňované ľahšie, ovocné červené vína, ktoré odrážajú svoj pôvod. Je to aj vplyvom klimatického otepľovania. Dnes nie je problém nechať hrozno vo vinohrade prezrieť do cukornatosti nad 28°NM. Práve naopak, je to o skúsenosti vinohradníka, ktorý svojmu viniču rozumie a vie, kedy je ten správny čas zberu. Aby sa v hrozne zachovala kyselinka, ale zároveň s dostatočnou fenolickou zrelosťou hrozna s harmonickým pomerom tanínov, cukrov a acidity. Nie nadarmo sa hovorí, že kvalitné víno vzniká vo vinohrade.
Dobré červené víno nerobia drahé a nové dubové sudy. Najdôležitejšia je kvalita hrozna, jeho následne spracovanie a až potom nasleduje vyzrievanie vína v sudoch, ktoré majú už len podčiarknuť jeho charakter. So sudmi by mal vinár pracovať s citom, nové totiž môžu víno znehodnotiť až do tej miery, že chutí ako víno s príchuťou vanilky. Slovenské červené vína by mali mať rukopis pôvodu, čo znamená zvýrazňovať ovocnosť a sviežosť. Nemali by sme zabúdať ani na odrody ako Modrý Portugal a Svätovavrinecké, ktoré sa v poslednej dobe používajú takmer len k výrobe jednoduchých vín.
Najväčšiu úlohu pri modrých odrodách zohráva poloha a pôda. Niektoré odrody prezrievajú v teplejších oblastiach veľmi rýchlo a tiež každej odrode vyhovuje iný typ pôdy. Vysádzať napríklad odrodu Dunaj ambiciózne všade okrem Tokaja, len preto, lebo trh si ho žiada, nemusí byť prezieravé.
Veľký vplyv na červené vína má na Slovensku ročník. Každý vinohradnícky rok je iný a to sa musí odraziť i vo víne. Nie každý rok dozreje hrozno rovnako. Predvídavosťou pri výsadbe sa môže vinohrad prispôsobiť zmenám klímy. Hlavne v spojení s ekologickým prístupom, ktorý v dlhšom časovom horizonte umožňuje rastlinám sa lepšie prispôsobiť.
Každým rokom nám klesá počet rodiacich vinohradov a terajšia situácia vinárom nepomáha. Hrozí nám, že menší pestovatelia budú pestovať hrozno už len ako hobby popri inej práci. Za týchto podmienok je táto poľnohospodárska činnosť neatraktívna s predstavou riadiť vinárstvo z kancelárie. Vinohrad je však stále najdôležitejšie miesto, kde sa všetko podstatné rodí a odohráva.
Výhodou slovenských červených vín je ich „cool climate“ charakter s ovocnou sviežosťou a zdravými trieslovinami. Ideálny partner k našej tradičnej kuchyni, ktorá je úplne odlišná od tej stredomorskej. Čo neznamená, že k zubáčovi alebo králikovi na zelenine si nemôžete otvoriť ľahko podchladený, mladý Portugal. Dnes je trendom klásť dôraz na tradície. Netreba sa prispôsobovať, práve naopak, treba sa prezentovať takými slovenskými červenými vínami, aké nám naše podmienky dovoľujú a aké si sami doma vieme najviac ceniť.
Pri výbere červeného vína rozhoduje taktiež cena a obal /tvar fľaše a etiketa/. Veľa ľudí tvrdí, že cena slovenských vín je vysoká oproti zahraničným červeným vínam. Na Slovensku nemáme také klimatické podmienky na výrobu rovnakého množstva vín ako napr. v Čile. Lokalita, orientácia a charakter našich vinohradov uprednostňujú produkciu veľmi kvalitných až sofistikovaných vín s prejavom malých parciel. Snaha podobať sa na španielske či talianske vína aj váhou fľaše či množstvom nových sudov pri ich vyzrievaní, nie je šťastná.
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.