Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Jarná roláda a Karpatská perla - RECEPT a tip na víno
Ani vy neviete odolať sladkostiam, ale snažíte si pritom udržať svoje kilá v optime? Pripravte si spolu s nami jarnú roládu s ľahkým malinovým krémom. Sladký a pritom zdravý dezert poteší nielen chuťové poháriky, ale i vaše oči. Farebne i chuťovo sme jarnú roládu doladili vzácnym ružovým ľadovým vínom z odrody Zweigeltrebe z vinárstva Karpatská Perla.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu
Jarná roláda s malinovým krémom
Čas prípravy: 20 minút
Počet porcií: podľa veľkosti rolády
Postup
1. Na prípravu rolády budeme potrebovať tri misky – na suché ingrediencie, na bielky a na žĺtky.
2. V prvej miske zmiešame múku s práškom do pečiva a zeleným práškovým čajom matcha. Matcha prášok dodá roláde krásnu zelenú farbu a zaujímavú chuť (Ak sa vám však ťažko zháňa, môžete ho vynechať a postupovať podľa receptu bez jeho použitia, roláda bude chutná aj bez neho.)
3. V druhej miske vyšľaháme bielky so štipkou soli. Počas šľahania pridávame k bielkom postupne 60 g cukru, až kým sneh nie je tuhý. V tretej miske vyšľaháme žĺtky s druhou polovicou cukru (60 g) + citrónový cukor do peny. K žĺtkom pridáme olej, časť snehu z bielkov a jemne premiešame. Následne prisypeme suché ingrediencie a po častiach sneh z bielkov – zakaždým jemne ručne s metličkou premiešame, až nám vznikne nadýchané „penové“ cesto.
4. Plech vyložíme papierom na pečenie a potrieme ho tenkou vrstvou masla. Cesto vylejeme na plech a pomocou stierky rovnomerne rozotrieme. Vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme cca 15 minút.
Po upečení vytiahneme korpus z rúry a necháme pár minút chladnúť. Potom ho prevrátime na druhý plech alebo na dosku, opatrne z neho stiahneme papier na pečenie a opäť ho prevrátime. Korpus prenesieme na kuchynskú utierku, ktorú poprášime práškovým cukrom a pomaly ho zrolujeme do utierky. Necháme vychladnúť.
5. Medzitým si pripravíme krém – do misky dáme mascarpone, tvaroh, smotanu na šľahanie, cukor, odkvapkané maliny. Mixérom vyšľaháme do nadýchanej konzistencie. Ak je to potrebné, krém dosladíme. Korpus opatrne vyrovnáme pričom po okrajoch necháme voľné miesto. Nanesieme vrstvu krému a roládu opäť opatrne zrolujeme. Odložíme do chladničky najlepšie na celú noc. Pred podávaním roládu ozdobíme čerstvými malinami a lístkami mäty.
Someliérka odporúča vhodné víno
Ľahkú jarnú roládu s malinovým krémom výborne doplní prírodne sladké víno s ovocným prejavom. Víno by malo doprevádzať dezert, aby nielen chuťou, ale i farbou ladilo víno k roláde. Odporúčam k dezertu podávať ružové ľadové víno Zeigeltrebe z vinárstva Karpatská Perla. Nezabudnite na správny kalich na sladké víno.
Odporúčanie someliérky - Zweigeltrebe Karpatská Perla
Hrozno pochádza z Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Vyrobiť ľadové ružové víno je veľmi náročné a dnes raritou. Víno má jahodovo lososovú farbu s vysokou viskozitou. Atraktívna ovocná vôňa malín, ostružín, sušených fíg a datlí. Príjemná, sladká chuť vám pripomenie jahodový kompót s badiánom a škoricou. Kombinácia prírodného zvyškového cukru s ovocnou a lahodnou kyselinou je v dokonalej harmónii.
Karpatská Perla
Rodinné vinársvo a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity. Obhospodarujú takmer 60 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch, z ktorého pochádzajú Pinot Gris, Devín, Muškát moravský alebo Rizling rýnsky.
Vynikajúce Veltlínske zelené z honov Noviny a Ingle v Modranskom chotári. Výroba vín prebieha v modernom vinárstve, ktorému dominuje 21 metrov vysoká rozhľadňa. Z kolekcie Šebových vín upúta cuvée 4 Živly v bielej aj červenej podobe, ale i unikátne prírodné sladké vína. „Perla“ je bezpečným ostrovom s vínami, ktoré majú štýl.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.




