Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Špagety Sgambaro s omáčkou Bolognese - RECEPT a tip na víno
Ako si pripraviť omáčku Bolognese, ktorá chutí ako v reštaurácii na námestí vo Florencii? Lenka vám prezradí tajomstvo prípravy a samozrejme nezabudnite na dokonalé párovanie s talianskym vínom.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu
Talianska kuchyňa je v našich domácnostiach veľmi populárna. Slováci často siahnu po pizzi alebo cestovinách ako najrýchlejšie riešenie, keď príde vlčí hlad. Špagety hodiť do vriacej vody, na to samozrejme veľa kečupu a syr. Taliana by z toho zatriaslo a urazil by sa.
Špagety Bolognese sú pojem a patria ku kultúrnemu a gastronomickému dedičstvu Talianska. Recept na výrobu domácich cestovín a omáčku Bolognese sa dedí z generácie na generáciu.
Špagety Sgambaro s omáčkou Bolognese
Čas prípravy: 60 minút
Počet porcií: 4
Postup
1. V hrnci alebo v panvici s hlbším dnom rozohrejeme olivový olej a restujeme nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu.
2. K tomu pridáme na drobno nasekanú cibuľu a rozpučený cesnak. Krátko restujeme a pridáme hovädzie mäso.
3. Za stáleho miešania všetko spolu restujeme aspoň 15 minút na stredne veľkom plameni alebo stupni na indukcii, kým mäso nezhnedne.
4. Osolíme, okoreníme podľa svojej chuti a varíme asi 5 – 8 minút, aby sa víno zredukovalo. Na miernom stupni omáčku poriadne zamiešame a pod pokrievkou varíme 45 min, prípadne podlejeme vodou.
5. Špagety varíme 5-6 min, alebo podľa návodu na obale v osolenej vriacej vode a potom ich precedíme cez sitko.
6. Vodu z cestovín po uvarení zlejeme a dáme ich hneď na taniere. Prelejeme ich bolonskou omáčkou, ozdobíme lístočkami čerstvej bazalky a môžeme posypať Grana Panado.
Odporúčanie someliérky
Bolognese je pomerne výrazný typ omáčky na báze rajčín a mletého hovädzieho mäsa. Víno by malo pôsobiť osviežujúco. K špagetám Sgambaro s omáčkou Bolognese som preto vybrala ľahšie talianske červené víno zo Sicílie z vinárstva Planeta. Frappato je odroda príbuzná so Sangiovese v Toskánsku. Ochutnať Frappato v čistej podobe je veľmi zriedkavé, pretože sa pestuje iba na niekoľkých hektároch vinohradov, ktoré ležia na červených pieskoch v blízkosti mesta Vittoria. Frappato pôsobí k omáčke Bolognese sviežo a elegantne s príjemnou ovocnou štruktúrou a hladkými tanínmi skvele doladí chuťové poháriky. Lenka použila Frappato i pri príprave omáčky.
Planeta Frappato Rosso 2019
Víno má rubínovo červenú farbu s jemne fialovými odleskami. Vôňa malín, lesných jahôd, brusníc a fialiek doplnená jemnými herbálnymi tónmi. Ľahšie telo a nádherná ovocná textúra s hladkými tanínmi. Označuje sa ako Claret Sicílie.
Planeta
Je hviezdou medzi vínami Sicílie. Planeta je pomerne mladé vinárstvo s rozlohou vinohradov 392ha v piatich oblastiach Sicílie /Menfi, Vittoria, Noto, Etna a Capo Milazzo/. Vinárstvo pracuje s pôvodnými talianskymi a sicílskymi odrodami ako sú Fiano, Grecanico, Carricante, Mascato di Noto, Frappato, Nerello Mascalese a Nero d´Avola.
Vína Planeta sa produkujú priamo v oblastiach ich pôvodu. V roku 1999 získala Planeta titul Vinárstvo roka. Okrem viniča pestujú olivovníky, z ktorých vyrábajú vynikajúce extra panenské olivové oleje. Vinárstvo Planeta kladie veľký dôraz na ochranu životného prostredia a enviromentálnu udržateľnosť v rámci projektov Planeta Terra a Sostain.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Vyberte si dobré cestoviny
Talianske cestoviny Sgambaro sú vyrobené z tvrdej pšenice, ktorá pochádza zo severného Talianska. Sgambaro je rodinný podnik, ktorý v roku 1947 založil Tullio Sgambaro a dnes denne vyrobí 150 ton cestovín. Firma vyrába 4 línie cestovín – Yellow Label, BIO Label, Minicuccioli a Bigoli Nobili. Yellow Label sú cestoviny vyrobené z tvrdej pšenice Marco Aureliono, ktorá patrí k najlepším v Taliansku. Pšenica sa pomaly spracováva a dlhšie suší pri nízkych teplotách, aby sa zachovali jej organoleptické vlastnosti. Špagety Sgambaro N3 sú ideálne k príprave Bolognese.t
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.




