Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Prosecco Mionetto - nové Prosecco v našej ponuke
V roku 1887 Francesco Mionetto založil vinárstvo Mionetto v regióne Valdobbiadene, v srdci oblasti Prosecco. Jeho láska a vášeň pre tento región sú dodnes základnou hodnotou pre toto vinárstvo. Mionetto bolo od samého začiatku moderným a inovatívnym vinárstvom, ktoré dokázalo predvídať trendy a zároveň si zachovávalo silné puto s tradíciami. Dnes je žiarivým príkladom produkcie komerčnej značky Prosecca na medzinárodnej scéne.
Využite akciu na Set Prosecco Mionetto + uzáver ZADARMO.
Oblasť Prosecco sa nachádza na severovýchode Talianska medzi regiónmi Benátky a Friuli Venezia Giulia s celkovou rozlohou 24 000 hektárov, má približne 13 000 výrobcov a 375 pivníc. Leží na pol ceste medzi Dolomitmi a Jadranským morom a je zapísaná do zoznamu UNESCO.
Dokonalé podmienky
Podnebie vo Valdobbiadene je mierne, oblasť je chránená Alpami na severe a ohrievaná vetrom od Jadranského mora na východe, čo v lete zmierňuje teplotu a vytvára zrážky, ktoré napomáhajú správnemu rastu viniča.
Na konci leta je oblasť charakteristická veľkými teplotnými výkyvmi medzi dňom a nocou a tie umožňujú vývin aromatických látok v hrozne. V oblasti sa nachádza niekoľko typov pôd od kamenistej až po ílovitú alebo piesočnatú.
V roku 1982 začalo vinárstvo používať pri výrobe Prosecca metódu Charmat, ktorá umožňuje lepšie uchovanie chutí a vôní. Po šetrnom lisovaní a prvej fermentácii, pomocou metódy Charmat prebieha druhá fermentácia pri riadenej teplote v autoklávoch..
Objavte všetky chute Prosecco Mionetto

„Úlohou vinára nie je len vyrábať kvalitné šumivé víno, ale aj udržiavať vzťahy s miestnymi farmármi, ktorí hrozno pestujú a dodávajú. Mionetto má to šťastie, že má s majiteľmi viníc dobré vzťahy, ktoré trvajú už po celé generácie.“

Rafinované Prosecco
Prosecco Mionetto je výborným aperitívom, príjemne naladí chuťové bunky. Mionetto tvorí skvelý základ pre kokteily zmiešaním s citrusovými džúsmi alebo sladkými likérmi. Výborne sa hodí k Prosciuttu, k pokrmom z morských plodov alebo pikantnej ázijskej kuchyni.
Mionetto Prosecco Valdobbiadene Superiore DOCG Extra Dry je inovatívne a rafinované. Slamovožltá farba s pravidelným perlením. Atraktívna vôňa s dominanciou jabĺk, broskýň a citrusov. Chuť je svieža, ovocná s jemne krémovou štruktúrou a sladším záverom.
Najklasickejšia línia spoločnosti Mionetto sa vyznačuje šikmým dizajnom etikety, ktorý je pre vinárstvo charakteristický. Šikmá etiketa s elegantným motívom sa objavuje na etikete i na hrdle fľaše.
Ružové i tradičné
Ružové ročníkové Mionetto Prosecco Rosé Millesimato 2020 Extra Dry je kupážou odrôd Glera 90% a Pinot Nero 10%. Jemná lososovo ružová farba s pravidelným perlením. Ovocná vôňa i chuť citrusov, zrelých čerešní a malín s ľahkou kyselinkou a sladším záverom.
Najpredávanejším je Mionetto Prosecco Treviso DOC z oblasti Treviso. Svetlá slamovo žltá farba s intenzívnym perlením. Vo vôni dominuje zelené jablko, zrelá broskyňa doplnená včelím medom. Chuť je svieža, ovocná, nekomplikovaná.
Prosecco Mionetto Frizzante z oblasti Treviso má slamovo žltú farbu, je sprevádzaná vôňou vistérie a agátového kvetu. Chuť je osviežujúca a temperamentná s jemnými náznakmi medu a zrelého jablka.

Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


