Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Medzinárodný deň Chardonnay
Medzinárodný deň Chardonnay sa oslavuje každý rok vo štvrtok pred Memorial Day v USA, v tomto roku je to 27. mája 2021.
V rámci opatrení sa i tento rok bude oslavovať hlavne prostredníctvom sociálnych sietí, avšak pri ich sledovaní si môžete otvoriť fľašu dobrého Chardonnay a pripiť si na oslavu Dňa Chardonnay.
Someliérka vybrala najlepšie Chardonnay ku oslave.
Chardonnay patrí k najpopulárnejším bielym odrodám a v rebríčku pestovania jej vo svete patrí 5. miesto. I keď Chardonnay je pôvodom francúzska biela odroda, konkrétne z Burgundska, pestuje sa po celom svete, je vysadená takmer v každej vinohradníckej oblasti. Názov Chardonnay je pomenovaný podľa dediny Chardonnay v burgundskej oblasti Mâcon. Montrachet, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet, Meursault a Corton-Charlemagne sú jedny z najznámejších lokalít Burgundska.
Chardonnay mánia bola fenoménom 80. a 90. rokov, na začiatku 90. rokov bola najviac vysádzanou bielou odrodou. Dopyt po Chardonnay od výrobcov vína bol niekedy oveľa väčší ako ponuka.
Väčšina vinárov dnes zo Chardonnay vyrába biele tiché vína, avšak využíva sa aj pri výrobe najlepších šumivých vín. Vo Francúzsku v Champagne spolu s modrými odrodami Pinot Noir a Pinot Meunier či Franciacorte v Taliansku. Chardonnay sa prezentuje vo viacerých štýloch, môže byť svieže a minerálne – Chablis a stredná Európa. Vína z Nového sveta /Čile – Aconcaqua Valley, Kalifornia – Central Coast, Austrália – Viktória, sú stredne plné s ovocnou štruktúrou a vyzrievaním v dubových sudoch.
Silnou stránkou Austrálie je spoľahlivá kvalita a rozmanitý štýl Chardonnay. Adelaide Hills, Yarra Valley, chladnejšie časti Nového Južného Walesu a prímorské oblasti západnej Austrálie sa osvedčili v produkcii Chardonnay najvyššej kvality. Vďaka mimoriadnemu rozmachu výsadby sa Chardonnay stalo v Kalifornii synonymom vyhľadávaného bieleho vína. Hmly pri pobreží spomaľujú proces dozrievania a predĺžia vegetačné obdobie tejto odrody.

Chardonnay sa pestuje takmer všade v Severnej Amerike, vrátane chladných vinohradníckych oblastí Kanady a štátu New York, vo Washingtone a Oregone. V posledných rokoch výrazne stúpa kvalita juhoamerických Chardonnay, najmä z chladnejších oblastí.

Chardonnay a gastronómia
Klasická kombinácia je Champagne Blanc de Blancs a ustrice, ktoré sa výborne hodia aj k Chablis. Taktiež slimáky s bylinkovým maslom sú vhodným spoločníkom k dedinským burgundským vínam.
Ľahšie, svieže Chardonnay s minerálnym charakterom je ideálne ku grilovaným rybám a morským plodom, rybím a zeleninovým paštétam, grilovanému malému kuraťu, cestovinám alebo rizotu s jarnou zeleninou.
K ovocnejším verziám Chardonnay, ktoré však nevyzrievajú v sude (Slovensko, Čile, Nový Zéland, Južná Afrika) sú výbornými partnermi ryby s krémovou omáčkou. Podáva sa tiež k zeleninovým šalátom s kuracím alebo morčacím trhaným mäsom, alebo k ovocným šalátom s dominanciou manga, broskyne a orechov.
K Chardonnay, ktoré vyzrievalo v dubovom sude s plnším charakterom a krémovou štruktúrou si pripravte grilované bravčové s zemiakovým pyré, ravioli plnené tekvicovou pastou, grilovanú kambalu alebo morského vlka s feniklovým pyré.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


