Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Jahňacie stehno so zeleninou, batátovo-petržlenové pyré - RECEPT a tip na víno
Pre niekoho špecifická chuť jahňacieho mäsa má svoje miesto v takmer každej svetovej kuchyni. Jeho jemná chuť sa zvýrazní použitím cesnaku a byliniek pri pečení. Lenka vám prináša skvelý recept na pečené jahňacie stehno so zeleninou a batátovo petržlenovým pyré. Skvelým partnerom pri tomto pokrme vám bude alsaský Pinot Gris z vinárstva Pierre Sparr.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu
Jahňacie mäso sa konzumuje hlavne v moslimských krajinách, kde je z náboženských dôvodov bravčové mäso zakázané. V poslednom období jahňacie mäso nájdeme aj v pultoch našich potravín s pôvodom zo slovenských fariem. Jahňacie mäso je výborným zdrojom vitamínov skupiny B, je zdrojom kvalitných bielkovín a obsahuje málo tuku. Mäso z mladých oviec vo veku do šiestich mesiacov.
Pečené jahňacie stehno so zeleninou, batátovo-petržlenové pyré
Čas prípravy: 2,5 hodiny
Počet porcií: 4 ks
Postup
1. Stehno umyjeme a osušíme. Strúčiky cesnaku pozdĺžne rozpolíme a mäso nimi husto prešpikujeme. Ku každému cesnaku zapichneme aj zopár lístkov rozmarínu.
2. Potom mäso preložíme na veľký plech, osolíme, okoreníme z obidvoch strán, pokvapkáme ho olivovým olejom, prikryjeme alobalom a pečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C asi 2,5 hodiny a mäso pravidelne polievame vývarom a výpekom.
3. Po hodine pečenia pridáme v celku baby mrkvu, zelené fazuľky, 1ks petržlen rezaný pozdĺž a celé podlejeme opäť vývarom. Pred koncom pečenia asi 30minút odstránime alobal a jahňacie pečieme ďalej odokryté.
4. Medzitým, ako sa jahňa pečie, uvaríme pyré. Batáty očistíme a spolu petržlenom, ja som pridala 3ks, nakrájame na kocky.
5. Vložíme do hrnca a dáme spolu variť v osolenej vode. Po uvarení scedíme, pridáme maslo, 2 veľké lyžice kyslej smotany, podľa potreby soľ a čierne mleté korenie a klasickým spôsobom urobíme pyré.
6. Na tanier naservírujeme porciu: batátové pyré – 2 plátky pečenej jahňaciny a naaranžujeme s pečenou zeleninou.
Someliérka odporúča vhodné víno
Jahňacie mäso sa čoraz častejšie začína používať v gastronómii hlavne na jar a v lete. Je ľahko stráviteľné a má veľmi dobrú nutričnú hodnotu. Väčšinou sa pripravuje pečením s cesnakom, bylinkami a koreňovou zeleninou. Výber vína závisí od úpravy mäsa /pečené alebo dusené/a od použitej omáčky poprípade prílohy. Jahňacie mäso si výborne rozumie s plnšími bielymi vínami /starší Rizling rýnsky, Pinot blanc alebo Pinot Gris/ a ľahkými červenými vínami ako je Modrý Portugal, Svätovavrinecké alebo Pinot Noir.
K pečenému jahňaciemu stehnu so zeleninou a batátovo petržlenovým pyré som vybrala polosuchý alsaský Pinot Gris Grande Réserve ročníka 2015 z vinárstva Pierre Sparr. Pinot Gris so stredne plným telom, šťavnatou kyselinkou a jemne medovým záverom výborne doplní pečené jahňa na cesnaku a rozmaríne a tiež sladšiu chuť batátovo petržlenovým pyré.
Odporúčanie someliérky:
Pierre Sparr Grande Réserve Pinot Gris 2015
Biele víno - polosuché - Alsace - Francúzsko - Rulandské šedé
Expresívna vôňa dule, ázijskej hrušky, nektariniek, citrusového ovocia a kvitnúcej jablone. V chuti dostatok zrelého tropického ovocia, šťavnatá kyselinka a medovo orieškový záver. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Pierre Sparr
Meno Sparr je vnímané v Alsasku s rešpektom. História vinohradníckej rodiny siaha do roku 1680 v obci Sigolsheim. Vinárstvo medzi prvými začali fľašovať vína priamo vo vinárstve. Po druhej svetovej vojne na takmer zničených vinohradoch začali budovať novú etapu. V súčasnosti 9. generácia vinárov patrí pod Cave de Beblenheim. Milovníci alsaských vín oceňujú elegantný, hladký a ušľachtilý prejav ich vín z vinohradov Altenbourg, Clos Sainte-Odile či Grand Cru Brand a Mambourg.
Dnes Pierre Sparr vlastní 15 hektárov viníc v srdci Alsaska v Sigolsheime a ďalších 150 hektárov viníc, ktoré vlastnia pestovatelia, s ktorými majú dlhodobé zmluvy. Pierre Sparr vysadil vinice s každou z hlavných alsaských odrôd plus Pinot Auxerrois, ktorý sa mieša s Pinot Blanc v ich Crémant d'Alsace Brut Réserve. Vinárstvo Sparr kladie dôraz na starostlivosť o vinice. Ich filozofia je, že „kvalita dobrého vína existuje už v hrozne “.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





