Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Červené víno v lete? Určite áno! Poradíme vám osviežujúce letné vína.
Keď sa povie letné vína, nepochybne vám príde na um Prosecco, ružové alebo biele vína, ale určite len málokomu červené. Je pravda, že červené víno si väčšinou spájame so zimou, avšak dajú sa dokonale spojiť s teplým počasím, vonkajšími grill párty a dlhými letnými večerami. Existuje veľa červených vín, ktoré si môžete vychutnať mierne vychladené aj počas letných mesiacov.
Pripravili sme pre vás sprievodcu aké červené víno si vybrať a ako ho správne schladiť.
Inšpirujte se: TOP letné červené vína
Áno, určite môžete piť červené vína chladené
Ľudia, ktorí sa venujú vínu vedia, že každé červené víno potrebuje chlad. Pravidlo „izbovej teploty“ stále spôsobuje, že mnoho konzumentov červené vína nechladí, čo je chyba.
Ak sa chystáte v lete grilovať, potrebujete vína so stredne plnou štruktúrou, telom a trieslovinami. Pri výbere vín ku grilovaným rybám ako losos alebo tuniak, k steaku alebo k hamburgeru si situácia vyžaduje červenú farbu.
Pri výbere vín sa zamerajte na sviežejšie štýly červených vín s primárnym ovocným charakterom. To je jeden z dôvodov, prečo niektorí vinári používajú pri zrení červených vín nerezové tanky s regulovanou teplotou, niekedy aj betónové vajíčka.
Vo víne zachovávajú primárne ovocné chute. Chladenie vín zdôrazňuje taníny, čiže vyzrievanie vína v dubových sudoch je pri nižšej teplote intenzívnejšie.

Ako dlho a na akú teplotu treba chladiť červené víno
Červené vína by sa mali podávať pri 12 ° - 16 ° C, závisí to od odrody a štýlu. Nebojte sa víno dať na 30 minút do chladničky, aby sa jeho teplota znížila. Avšak víno príliš neochladíte, pretože víno stratí ovocný prejav a taníny budú adstringentné, v ústach sa môže vytvoriť kovová pachuť.

Najlepšie modré odrody, ktoré v lete osviežia
Najlepšie červené vína, ktoré v lete môžete servírovať, sú prirodzene ľahké v tele s nízkym obsahom trieslovín, vyšším obsahom kyselín, nižším obsahom alkoholu, postavené na ovocných tónoch a pôsobia osviežujúco. Chladením sa zvýrazňuje ich živosť a minimalizuje sa vnímanie alkoholu.
Frankovka modrá, ktorá vyzrievala v nerezových tankoch poprípade v starších veľkých dubových sudoch je ideálne červené víno v lete. To isté platí pre vína odrôd Modrý Portugal a Svätovavrinecké.
Vína z oblasti Beaujolais, ktoré sú vyrábané semi karbonickou maceráciou, sú postavené na kôstkovom ovocí s jemným herbálnym prejavom a vibrujúcou kyselinkou. Pôsobia ušľachtilo a elegantne aj v lete. Ľahšie štýly Pinot Noir z Francúzska alebo z Austrálie sú ideálnym partnerom ku grilovanému lososovi, tuniakovi alebo jahňacej kotlete.
Červené a gril
Cabernet Franc z údolia Loiry je svieži, ovocný s vyššou kyselinkou. Skvele zvládne bravčové i hovädzie steaky. Taliansko neponúka len ťažké, plné, alkoholové vína. Vyskúšajte vína ako Valpolicella Classico, odrodu Sangiovese (Chianti Classico, Rosso di Montalcino), z Piemontu Nebbiolo alebo Barberu.
V Alto Adige je populárna modrá odroda Lagrein a Pinot Nero. Dokonca i na Sicílii nájdete svieže ovocné červené vína z odrody Frappato alebo Nerello Mascalesse.
Španieli milujú letné grilovanie a určite nesmie chýbať červené víno ani v lete z odrôd Grenache (Garnacha) a Tempranillo (v kategórii Crianza).

A nezabudnite, vína podávajte v správnych kalichoch a pri správnej teplote.
Vyberajte z ponuky špičkových pohárov Riedel na našom eshope.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


