Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Zoznámte sa s vinárom ... Vinárstvo Rariga
Vinárstvo Rariga je rodinné vinárstvo z Modry, ktoré sa zaoberá pestovaním hrozna, jeho spracovaním a následnou výrobou vín. Korene vinárstva siahajú až do roku 1986. Práve vtedy Igor Rariga zasadil svoj prvý vinohrad. Dnes traja Rarigovci (otec a dvaja synovia) budujú v Modre moderné vinárstvo s tradičnými prvkami a skvelými vínami.
Prinášame vám rozhovor s Marekom Rarigom, synom Igora Rarigu, zanieteným vinohradníkom a vinárom z Modranského chotára.
Ste malé rodinné vinárstvo z Modry, ktoré sa povedomia zákazníkov dostalo hlavne odrodou Rizling rýnsky z dvoch polôh Šarkaperky a Lorencár. Čím sa tieto dva Rizlingy, okrem polohy, líšia?
Momentálne pestujeme Rizling rýnsky na ploche 2,5 hektára v dvoch lokalitách. Stará 40 ročná vinica je hon Lorencár, južný slnečný svah a piesčitá pôda so žulovým skeletom. Mladšia vinica Šarkaperky, ktorú sme vysadili v roku 2015, je jedna z najvyššie položených viníc v Modre.
Extrémne husto vysadená vinica s takmer 10000 krami viniča na 1 ha. Moselské klony Rizlingu sú pestované pri veľmi nízkom zaťažení.
Všetky vína z vinárstva Rariga nájdete v našom eshope.
Ako som spomínala, zákazníci vás spoznali vďaka Rizlingu, ale aká je vaša srdcová odroda, s ktorou sa vám dobre pracuje a vidíte v nej potenciál v rámci vášho vinárstva?
Pre mňa srdcovou odrodou je a vždy bude Rizling Rýnsky. A tiež Veltlínske zelené, tradičná modranská odroda, ktorá produkuje širokú škálu rôznorodých vín.
Prednedávnom ste vysádzali nový vinohrad, aké odrody ste použili pri výsadbe? Koľko ha viníc momentálne vlastníte?
Tento rok sme sa pustili do výsadby našej vinice v lokalite Hliny/Noviny. Vysadli sme 1,5 hektára viníc s odrodou skladbou Irsai Oliver a Sauvignon blanc. Túto plochu sme 2 roky starostlivo pripravovali na výsadbu. Je to lokalita s ťažšou, hlinito piesčitou pôdou na juhu modranského katastra. Úrodnejšia, ťažšia a chladnejšia pôda je vhodná k produkcii sviežich ľahších vín odrôd Iršai Oliver a Sauvignon blanc. Budúci rok nás čaká ešte vysadiť 3/4 hektára viníc odrodou Cabernet Sauvignon (po niekoľkých rokoch ťažko, našimi skúsenosťami vybraného klonu ), ktorý chceme spracovávať na produkciu ružových vín. Momentálne obrábame 5 hektárov viníc a ďalšie 2 hektáre sú pripravované na výsadbu.
Rodina a remeslo
Ste jedným z členov združenia Víno z Modry. Akú perspektívu vidíte v združení ? Nepremýšľali ste, že by ste vytvorili chránené označenie vín z Modry podobne ako majú vinári na Morave v zmysle VOC?
Víno z Modry je veľmi perspektívny spolok mladých vinárov, ktorí sú oddaní práci s viničom a vínom, sú oddaní jedinečnosti Modranského chotára, respektíve hlavnému mesta vína s bohatou tradíciou. Tvorba chráneného označenia Vín z Modry, podobne ako má VOC na Morave, je už dlhoročná myšlienka, ktorú pomaličky realizujeme. Ak má mať takého označenie aj zmysel, musí byť hodnotne zakotvené aj v legislatíve.
Vo vinárstve pracujete po boku svojho otca, nezasahuje vaša práca do rodinnej pohody? Kto má rozhodujúce slovo vo vinárstve?
Sme rodinné vinárstvo, ktoré takmer celý svoj pracovný a aj voľný čas obetuje tomuto remeslu...
Prechod na BIO
Aká dlhá je vaša rodinná vinárska tradícia? Vždy ste chceli byť vinohradníkom a vinárom ako váš otec?
Tradícia pestovania a výroby vína je v našej rodine už pár generácii. Počas absolvovania vinárskej školy ma toto remeslo chytilo za srdce :)
Ako zasiahla pandémia Vaše vinárstvo?
Vinica a pivnica nepozná pandémiu. Tým, že sme vinohradníci a vinári, naša práca sa veľmi nezmenila. Zmenil sa obchod a marketing vína. Na určitú dobu zaniklo gastro, ale dobehla to privátna klientela. Takže sme boli viac menej na tej istej úrovni v predaji. Bolo viacej času sa venovať vinohradom, stihli sme dlho odkladané práce.
Aké novinky pripravuje vinárstvo Rariga v lete a na jeseň ?
Tento rok prechádzame do plnohodnotnej bio ochrany vinohradov. Už vyše 10 rokov nepoužívame herbicídy a insekticídy, používame zazelenanie viníc bylinnou zmesou. Momentálne prvýkrát plníme naše cuvée na tradičný sekt.
Víno je spájané s gastronómiou, akú najzaujímavejšiu kombináciu jedla a vášho vína ste ochutnali?
Treska Skrei s mladými zemiakmi, domácimi bylinkami a krémovou vínnou omáčkou. A k nej náš Rizling rýnsky 2018 Quercus, výborné.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






